Sporni leci za reizbor direktorke vrtića

Vesti 08. feb 201609:09 > 09:10
Freeimages.com/ Keith Lau

Zaštitnik građana grada Beograda Katarina Žeželj pokrenula je postupak radi utvrđivanja mogućih nezakonitosti u radu odgovornih lica u Predškolskoj ustanovi "Boško Buha" - Palilula.

Uprava Grada je saopštila je da je predmet postupka letak koji je Predškolska ustanova štampala radi promocije sadašnje direktorke, Marina Kostić, koja se prijavila na konkurs za izbor novog direktora. Letak je sporan jer se na njemu nalaze fotografije većeg broja dece čiji likovi su jasni i prepoznatljivi.

„Zakon o oglašavanju eksplicitno propisuje neophodno odobrenje zakonskog zastupnika maloletnika čija bi se fotorafija eventulano korstila u svrhu rekamiranja“, rekla je Žeželj i dodala da je van okvira etičkog ponašnja neovlašćeno korišćenje ličnh dobara dece u bilo kakvim kampanjama posebno u javnom sketoru.

Prema njenim rečima, devojčice i dečaci, čija lica se jasno prepoznaju na letku „Da se podsetimo…“, svoje vrtiće moraju doživljavati kao mesta gde su zaštićeni, ne samo od povređivanja ili bolesti, već i od neprimerenih manipulacija odraslih koji bi lične kampanje mogli pretpostaviti njihovoj potpunoj zaštiti.