Kako izgleda dualni sistem obrazovanja

Vesti 07. feb 201616:30 > 19:18
N1

Prelazak na dualni sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, sličan onom u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, obezbediće kvalifikovanu radnu snagu za potrebe privrede.

Kako izgleda dualni sistem školstva, o kom se u Srbiji sve više priča.

Daniel Vilk uči hotelijerski zanat već dve godine u hotelu Le meridien u Frankfurtu. U nemačkom sistemu obrazovanja, to znači da tri nedelje radi u hotelu, a onda nedelju dana pohađa teorijsku nastavu u školi. Tu se neće zaustaviti, kaže da namerava da ide na fakultet, gde će mu iskustvo koje stekne dati prednost.

„Kad je reč o planiranju, s obzirom na to da radim pod stresom, da ovde moram sve da kontrolišem, nove goste, telefonske pozive. Cela ta stvar nas mnogo više obuči, nego da samo sedimo na univerzitetu i slušamo predavanja“, govori Daniel Vilk, student hotelijerstva.

Firme u studente godišnje ulažu, u zavisnosti od posla kojim se bave, i po nekoliko desetina hiljada evra. U Frankfurtu i okolini takvih je 3.800 kompanija, dok u celoj Nemačkoj ima 1,2 miliona studenata u dualnom sistemu.

I pored investicija, firme rado ulažu u buduće stručnjake.

Nemačku stručnjaci su uvereni da im ovaj sistem obrazovanja doprinosti da nezaposlenost bude niža. Privreda je ta koja određuje која zanimanja će školstvo da obrazuje.

„Ta ideja zavisi od opšteg stanja na tržištu rada. Kad je stanje u privredi loše, i preduzeća smanjuju broj radnih mesta. U Nemačkoj je demografska situacija takva da su nam hitno potrebni osposobljeni radnici. Kriza 2008. je pogodila ceo svet, pa preduzeća čine sve da svoje radnike dodatno obrazuju, jer ne računaju na novu radnu snagu“, kaže Brigit Brigit, industrijska komora Frankfurta.

U Srbiji su mišljenja o ovom sistemu podeljena. Ima stručnjaka koji su suzdržani, ali i onih koji podsećaju da je sistem takozvanog školovanja u privredi već postojao u zemljama Balkana.