Janković preporučio razrešenje načelnika komunalne policije

Vesti 04. feb 201610:49 > 19:19
Screenshot/Krik

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda, Nikole Ristića, posle utvrđene odgovornosti za povredu prava građana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom.

Janković je utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Meže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata.

„Načelnik Komunalne policije nezakonito je sprečavao snimanje postupanja Komunalne policije, a tokom postupka kontrole je dao neistinite podatke o oduzimanju predmeta, koji su u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem audio-video snimka tog događaja dostupnih javnosti“, naveo je Janković.

Preporuka je upućena i zbog postupanja komunalne polciije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ 25. septembra 2015. godine.

Grad Beograd: Preispitaćemo navode ombudsmana

Grаd Beogrаd će preispitati primedbe na koje je u dopisu ukazao ombudsman, saopšteno je iz Gradske uprave, povodom preporuke zaštitnika građana Saše Jankovića da bude razrešen načelnik beogradske Komunalne policije.

„Nаčelnik Komunаlne policije je nаkon spornih dogаđаjа sаrаđivаo sа Zаštitnikom grаđаnа i dаvаo izjаšnjenje o okolnostimа pod kojimа je došlo do tih dogаđаjа. Time je nаčelnik potvrdio spremnost dа u okviru svojih nаdležnosti otkloni sve sumnje u isprаvnost postupаnjа pripаdnikа Komunаlne policije“, saopšteno je iz Gradske uprave Beograda.

Dodaje se da je nаčelnik Grаdske uprаve primio preporuku Jаnkovićа zа rаzrešenje nаčelnikа Komunаlne policije Nikole Ristićа.

NUNS pozdravlja preporuku

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića o smeni Nikole Ristića.

„NUNS je još u oktobru prošle godine, kada su pripadnici Komunalne policije onemogućili ekipu Istinomera da radi svoj posao, tražio da se preduzmu mere prema rukovodiocima u toj policiji koji su odgovorni za ovakav postupak. Nadamo se da će preporuka zaštitnika građana Saše Jankovića biti izvršena“, navodi se u saopštenju.

Ovo novinarsko udruženje je podsetilo da su vlasti dužne da novinarima stvore uslove za nesmetan rad i da ih zaštite o napada i pritisaka.

„Ukoliko neodgovorni pojedinci iz samih organa javne vlasti, u ovom slučaju Komunalne policije, nekažnjeno krše pravila i ograničavaju rad novinara na terenu, zaštita novinara ostaće mrtvo slovo na papiru“, dodaje se u saopštenju.

Novinarki i snimateljima sajta „Istinomer“ Komunalna policija je 25. septembra zabranila snimanje ispred restorana „Savanova“ i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su „ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti“.

Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, najpre je iz restorana „Savanova“ poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta.

Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Na šetalištu se posle toga pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Apeluju i YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom (YUCOM) i Beogradski centar za ljudska prava apelovali su danas da načelnica Gradske uprave Beograda Sandra Pantelić postupi po preporuci zaštitnika gradjana Saše Jankovića o razrešenju Ristića.

Povodom preporuke Jankovića da Ristić bude razrešen zbog odgovornosti za povredu prava gradjana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom, dve organizacije su osudile ponašanje ponašanje Ristića.

„Kao organizacije koje se bave praćenjem postupanja po preporukama ombudsmana, Jukom i BCLJP ukazuj da je brza reakcija nadležnih organa u utvrdjivanju odgovornosti i sankcionisanju funkcionera naročito bitna imajući u vidu da izmene i dopune Zakona o komunalnoj policiji, koji je u Skupštinskoj proceduri, predvidja daleko veća ovlašćenja komunalnepolicije u daljem radu“, navele su organizacije.