Protest radnika Magnohroma: Značilo bi nam i 5.000 dinara

Vesti 02. feb 201615:57 > 16:00
Podeli:
Izvor: N1

Oko 120 bivših radnika Magnohroma okupilo se danas ispred zgrdae Gradske uprave, a onda je trećina njih ušla u skupštinsku salu gde su odlučili da sačekaju da im se obrati zamenik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović, koji je zadužen za rešavanje socijalnih pitanja.

Bivši radnici Magnohroma traže od grada makar jednokratnu socijalnu pomoć od 5.000 dinara, jer, kako navode, više nemaju ni za najosnovnije potrebe.

Bivši radnici tvrde da će im i 5.000 dinara nešto značiti, jer većina gotovo da nema mogućnosti da se ponovo zvanično zaposli, a najvećem broju njih je ostalo više od 10 godina do sticanja uslova za penziju.

Oni od države traže da im isplati 20 odsto preostalih dugovanja kojih su se 2012. godine odrekli uz uslov da preduzeće bude prodato strateškom partneru, do čega nije došlo.

Ne postoji ni, saznali su radnici, zakonski način da se oni odreknu svojih potraživanja za koja imaju izvršne presude i zato traže postupanje u skladu sa odlukom suda.

Bivši radnici do danas nisu tražili socijalnu pomoć, već petinu neisplaćenih zarada, odnosno oko 80.000 dinara po radniku sa pripadajućom kamatom.

U njihovom bivšem preduzeću nadležni su ostali pri stavu da su bivši radnici isplaćeni onako kako su sami ispregovarali sa predstavnicima tadašnjeg Ministarstva privrede i ekonomije i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.