Ustavni sud: Nema osnova za vraćanje jemstva Miškoviću

Vesti 29. jan 201610:36 > 10:41
N1

O jemstvu okrivljenog može da odluči samo krivični sud, a odluka Ustavnog suda Srbije kojom je utvrđena povreda prava Miroslava Miškovića na ograničeno trajanje pritvora nije osnov za vraćanje jemstva, proizilazi iz odgovora koji je Politika dobila iz Ustavnog suda Srbije.

„Ustavnom žalbom koja je bila predmet razmatranja u postupku pred Ustavnim sudom podnosilac Miroslav Mišković osporio je rešenje o produženju pritvora, smatrajući da mu je tim rešenjem povređeno pravo na slobodu i bezbednost, pravo na ograničeno trajanje pritvora i pravo na pravično suđenje“, naveo je sud.

Odlukom Ustavnog suda utvrđena je samo povreda prava na ograničeno trajanje pritvora iz člana 31 stav jedan Ustava.

Ustavni sud navodi da povreda prava na ograničeno trajanje pritvora „nije, niti može biti osnov bilo za vraćanje položenog jemstva, bilo za njegovo ukidanje kao zakonom predviđene mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka“.

Odbrana Miroslava Miškovića je pre dva dana navela da je Ustavni sud potvrdio da je Mišković bio u pritvoru bez razloga i da traže vraćanje jemstva od 12 miliona evra.