NPSS: Ministar Stefanović iznosi opasne afere u javnost

Izvor: Medija centar Beograd

Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) Momčilo Vidojević pozvao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše novi Zakon o policiji, ocenivši da je reč o "nikad lošijem i nikad opasnijem aktu" koji je izašao iz Narodne skupštine. MUP odgovara na optužbe: Nećemo podleći pokušajima politizacije policije.

Vidojević je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da novi zakon neće omogućiti karijerno napredovanje u policiji, kao i da će staviti MUP pod punu kontrolu političara.

„Od dolaska Nebojše Stefanovića na funkciju ministra unutrašnjih poslova, pojavile su se u javnosti brojne afere vezane za MUP. Te afere i neistine na račun zaposlenih u MUP-u veoma su opasne po bezbednost Srbije i njenih građana, jer ih iznosi sam ministar“, kazao je Vidojević i dodao da se nad delom zaposlenih u tom resoru sprovodi „genocid“.

Prema njegovim rečima, tvrdnja ministra Stefanovića da će 1.000 kriminalaca biti izbačeno iz MUP-a, nije istinita.

„Nije bilo dekriminalizacije kada su deljena rešenja o prestanku radnog odnosa, a među otpuštenima su i oni koji su učestvovali u borbenim dejstvima i samohrani roditelji. Ministar je obmanuo javnost kada je rekao da je otpuštanje policajaca moralo da se desi kako ne bi došlo do povećanja PDV-a“, naveo je predsednik NPSS.

Vidojević je dodao da su pojedini policajci protiv kojih je bilo podneto više krivičnih prijava, skinuti sa spiska za otkaze pošto su se učlanili u jedan od dva reprezentativna sindikata MUP-a.

Govoreći o broju zaposlenih u tom ministarstvu, Vidojević je kazao da prema podacima NPSS, MUP trenutno zapošljava 27.000 uniformisanih policajaca i operativaca, a da u tu cifru nisu uključeni administrativni radnici.

Upitan da li je tačno da je protiv njega podneta krivična prijava zbog nasilja nad bivšom suprugom, Vidojević je kazao da je reč o montiranim optužbama, kao i da je načinjen niz propusta i krivičnih dela prilikom podizanja te prijave.

Zamenik predsednika NPSS Miloš Jelenković ocenio je da je novim Zakonom policija u Srbiji prvi put stavljena pod direktnu kontrolu politike.

„Što je pravosuđe doživelo 2008. godine, to će sada doživeti policija. Prema odredbama novog zakona, političar sada može da smeni direktora policije ako on ne ostvari rezultate iz delokruga svojih nadležnosti iako ne postoji normativni akt koji propisuje kakve bi rezultate trebalo da postigne“, kazao je Jelenković i dodao da je smanjenje broja radnika MUP-a „haotično“.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u utorak novi Zakon o policiji koji predviđa pooštrene uslove za zapošljavanje u policiji, ali i za ostanak u toj službi.

Prema navodima predlagača, novi propisi usklađeni su sa EU standardima, a napredak u policiji moći će da se postigne kroz zasluge i znanja.

Detalje donosi Maja Nikolić:

MUP: Nećemo podleći pokušajima politizacije policije

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić poručila je da MUP neće podleći svakodnevnim pritiscima i pokušajima politizacije policije.

„Prethodnih dana utrkuju se političke stranke na ivici cenzusa, pojedinci iz bivšeg režima, ali i neki nereprezentativni sindikati u zloupotrebi policije zarad predizborne kampanje. Želim da naglasim da su im pokušaji jalovi, jer se poverenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova svakodnevno povećava, a naši rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije govore o tome“, rekla je Jana Ljubičić. Državna sekretarka je dodala da MUP jeste i biće isključivo servis svih građana Srbije i da je naš jedini zadatak da radimo u njihovom interesu.

„Nećemo dozvoliti da Srbijom ponovo vladaju tajkuni i kriminalci, niti ćemo dozvoliti povratak na staro. Zamolila bih sve da prestanu sa pritiscima na policiju i da puste Ministarstvo da radi svoj posao“, istakla je Jana Ljubičić.

Lukić: NPSS izlazi sa neistinama

Predsedavajući Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Velimir Lukić ocenio je da je smešno da se nereprezentativni Nezavisni policijski sindikat Srbije, koji broji oko 4.000 članova, predstavlja kao zaštitnik interesa policije.

On je pozvao predsednika NPSS Momčila Vidojevića da ne obmanjuje građane i predstavlja sebe i svoj sindikat kao nekoga ko govori u ime svih srpskih policajaca zarad sitnih, ličnih interesa, prenosi Tanjug.

„Zanimljivo je da NPSS izlazi sa neistinama kada se uveliko sprovode reforme u policiji i kada počinje predizborna kampanja, kako bi možda pribavio neki sitni poen na sindikalnoj ili političkoj sceni“, naveo je Lukić

On je istakao da u MUP-u postoje dva reprezentativna sindikata – Nezavisni sindikat policije i Policijski sindikat Srbije u koje zaposleni u policiji imaju najviše poverenja o čemu svedoči i broj članova, te da NSP broji oko 20.000 članova, navodi se u saopštenju.

„Neozbiljno je i smešno, da sindikat koji broji oko 4.000 članova, pokušava u javnosti da se nametne kao zaštitnik interesa policije, a brojke jasno govore da policajci u rad te sindikalne ogranizacije nemaju poverenja“, naveo je Lukić.