Kirbi: Izbori imaju smisla, Vlada mora da bude jaka

Vesti 28. jan 201600:27 > 07:42
N1

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da održavanje parlamentarnih izbora u Srbiji pre roka ima smisla, jer Vlada mora da bude jaka.

 „Ima smisla što su sada izbori, teško je predvideti za dve godine. Vlada mora da bude snažna, stabilna, efikasna u prolaženju kroz svih 35 poglavlja sa EU“, kazao je Kirbi za izdanje lista „Danas“ od četvrtka.

Ambasador je rekao da je njegov utisak da će građani odlučiti da ostanu na evropskom putu.

Komentarišući navode i ocene da bilo koja vlada u Srbiji ne može biti promenjena bez saglasnosti SAD i EU, Kirbi je odgovorio da ljudi u Srbiji „vole glasine“.

„Radimo sa vladom koju građani izaberu. Naravno, želimo vladu koja sa nama želi da sarađuje, ali mislim da to želi vlada svake zemlje“, kazao je Kirbi.

Rusija nije ekonomski model koji Srbija treba da sledi

Kirbi je izjavio da ne misli da postoji izbor između EU i Rusije, ali i da, takođe, ne misli ni da je Rusija ekonomski model koji Srbija može da sledi.

„Različite zemlje EU imaju različite odnose sa Rusijom. Ne mislim da postoji izbor između EU i Rusije. Ali ne mislim ni da je Rusija ekonomski model koji Srbija može da sledi. Teško da Srbija može da oponaša zemlju čija je ekonomija zasnovana na nafti, prirodnom gasu i niklu, a nemate ni toliki broj građana, ni toliku teritoriju“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Danas“.

Na pitanje lista da li misli da uticaj Rusije u regionu može porasti do te mere da Rusija može biti alternativa za EU i NATO, odnosno alternativa koju bi Srbija mogla da izabere, Kirbi je odgovorio da ima utisak da je Srbija odabrala da se pridruži EU, kao ekonomskom modelu i modelu vladavine prava i mnogih drugih stvari, sistema vrednosti.

„Imate mnogo veću trgovinsku razmenu sa EU nego sa Rusijom. U 2015. opao je izvoz srpske hrane u Rusiju uprkos mogućnostima. Nedavna anketa koju sam video pokazala je da je Rusija za građane Srbije daleko od vrha privlačnosti. Pokazala je da bi 43 odsto Srba radilo u EU, 23 odsto u SAD i 11 odsto u Rusiji“, precizirao je ambasador SAD.