Nikolićev govor o geneteskom kodu naišao na osudu

Vesti 26. jan 201610:41 > 17:42
Tanjug/Sava Radovanović

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje zbog izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića o čuvanju genetskog materijala jer se njome nedovoljno uvažava činjenicu da je Srbija država svih građana koji u njoj žive, a ne samo srpskog naroda. Izjavu su osudile i DS, SDA i LSV, poverenica Brankica Stanković i poslanik Meho Omerović.

Janković je istakao da su građani Srbije ravnopravni i institucije Srbije svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ravnopravno štite i podržavaju pravo na potomstvo i identitet.

„Apelujem na sve, a posebno najviše organe Republike Srbije, da na svakom mestu i u svakoj prilici neguju i podstiču ravnopravnost svih građana ove države, koja podjednako pripada svakom od nas i čiji smo pođednako svi mi koji u njoj živimo“, saopštio je Janković.

Zaštitnik dodaje da izjava predsednika Nikolića prilikom postavljanja kamena temeljca za budući centar za matične ćelije u Kragujevcu, lako može biti shvaćena tako da će centar čuvati genetski materijal Srba, a ne građana Srbije.

Poverenica: Srbija je zemlja srpskog i svih drugih naroda koji u njoj žive

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je Srbija prema Ustavu država srpskog i svih drugih naroda koji u njoj žive.

Svojom izjavom, predsednik Nikolić je zanemario činjenicu da u našoj državi žive pripadnici i pripadnice više od 20 nacionalnih manjina, navela je poverenica u pisanoj izjavi, uz napomenu da je predsednik Srbije – predsednik svih građana i građanki, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku ili versku pripadnost. 

Jerkov: Izvinjenje pa ostavka

Poslanica Demokratske stranke (DS) i predsednica Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Aleksandra Jerkov ocenila je da predsednik Srbije treba da se izvini zbog izjave u Kragujevcu, a potom i da podnese ostavku.

„Neverovatan je način na koji je Nikolić jednu modernu, značajnu i za našu zemlju dragocenu stvar uspeo da unizi, obesmisli, izvrgne ruglu i opet osramoti i sebe i funkciju na koju je izabran“, navodi Jerkov u pisanoj izjavi.

Njegov skandalozan govor bacio je u drugi plan značaj otvaranja ovog centra na kom je profesor Miodrag Stojković, jedan od naših najboljih naučnika, radio godinama, dodala je ona.

Omerović: „Očekujem izvinjenje od predsednika svih građana“!!

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, izjavio je da očekuje da se „predsednik svih građana“ Srbije Tomislav Nikolić izvini zbog svoje izjave, kojom je „uvredio sve građane Srbije koji nisu Srbi“.

„Suprotno Ustavu deli građane države čiji je predsednik. Mađari, Romi, Albanci, Bošnjaci, Bugari, Slovaci, Hrvati, Crnogorci, Bunjevci, Vlasi, Rusini, česi, Nemci, Slovenci i ostali građani Srbije takođe imaju predsednika svoje države Srbije!! Oni su ga birali, a on ih se odriče“, naveo je Omerović.

„Očekujem izvinjenje od predsednika svih građana“!! rekao je Omerović u saopštenju.

SDA: Nikolić prekršio Ustav

Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) saopštila je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavama u Kragujevcu „grubo prekršio Ustav“ i pokazao da je „ostao čvrsto privržen politici otvorene netrpeljivosti prema građanima Srbije drugih nacionalnosti“.

„Srbija je zemlja bogata i ponosna na svoje različitosti, ona nikada nije bila zemlja kakvom je predsednik Nikolić danas predstavlja u svom govoru, niti će ikada biti onakva kakvom je on zamišlja“, navodi se u saopštenju SDA.

Stranka je od Ustavnog suda i svih nadležnih državnih organa zatražila da „hitno preduzmu sve mere i odlučno zaustave neželjene efekte u društvu kakve mogu nastati kao posledica ovakvih neodgovornih postupaka nosioca najviših državnih funkcija“.

„Bošnjaci će zajedno sa svojim komšijama Srbima i svim građanima Srbije drugih nacionalnosti nastaviti da grade svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost u ovoj zemlji zasnovanu na poštovanju i očuvanju bogatstva različitosti“, navodi se u saopštenju.

LSV: Fašistička eugenika

Liga socijaldemokrata Vojvodine optužila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je svojom izjavom o „srpskom genetskom materijalu i kodu“ demonstrirao ne samo „zapanjujući stepen neukosti“, čime je Srbiju izložio javnoj poruzi, već je upotrebio termine iz fašističke eugenike.

„Stav Tomislava Nikolića da će banka za matične ćelije ‘sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda’ osim što je naučno neistinita, može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o ‘superiornim’ i ‘inferiornim’ rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u 20. veku“, naveo je LSV u saopštenju.

Stručni savet za nauku te stranke optužio je Nikolića da je jučerašnjim pozivanjem na boga, prilikom otvaranja naučne institucije u Kragujevcu, negirao naučni pogled na svet i prekršio ustavno načelo po kojem je crkva u Srbiji odvojena od države.

„Na taj način, on je izvrgao ruglu sve ljude u Srbiji kojima je nauka poziv. Nauka u Srbiji je odavno ugrožena zbog bednog materijalnog statusa, a sve češći udari predsednika Nikolića na profesionalni i moralni integritet naučnih radnika čine njihov položaj u Srbiji još težim“, ocenjuje se u saopštenju.

LSV je Nikolićeve navode o nacionalnom genetskom materijalu nazvao „besmislicama i rasističkim izjavama“.

Nikolić je u Kragujevcu rekao će Banka za matične ćelije sačuvati ono najbitnije – „najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda“.

„Sve manje se dece rađa, a bračni parovi traže rešenje i obraćaju lekarima u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca sa srpskim genetskim kodom, prošlošću i budućnošću. To me je vodilo da se zalažem za ovu ustanovu“, rekao je Nikolić.