I dalje radi kancelarija Jobika u Senti

Vesti 25. jan 201612:41 > 12:43
N1

Kancelarija koju je u Senti otvorio potpredsednik i poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske, Ištvan Savai, nesmetano radi i posle skoro tri meseca, upozorili su pokrajinski poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Poslanici Maja Sedlarević i Aleksandar Marton upozorili su da Savai u toj kancelariji redovno prima građane, iako je prilikom njenog otvaranja najavio da će ona da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama“.

„Ovo dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica, a jedino što je Srbija uradila posle skoro tri meseca jeste podnošenje prekršajne prijave u decembru koju je podnelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu zato što stranka Savaija nije registrovana u našoj zemlji“, navedeno je u saopštenju.

Poslanici LSV kažu da bi zbog ovakvih situacija posebno bilo potrebno Vojvodini vratiti zakonodavnu i sudsku vlast, kao i obezbediti joj da može da ima vojvođansku policiju, jer bi u tom slučaju „nekoga zanimalo šta se događa u Senti“.

„Uz nesmetano i nekažnjeno divljanje ovdašnjih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika u pokrajini može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do mogućih međunacionalnih incidenata“, upozorili su iz LSV.