Atmosfera mržnje "razbila" stakla na Kući ljudskih prava

Vesti 22. jan 201618:00 > 19:18
Podeli:
Izvor: N1

Nepoznati počinioci razbili su u noći s četvrtka na petak stakla na prostorijama Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u Ulici Kneza Mihaila. Iz Kuće ljudskih prava poručuju da ovakav napad vide kao pretnju i od vlasti traže hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i kaznili.

Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo, navode u Kući za ljudska prava.

„Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”, stoji u saopštenju.

„Dakle neko je uložio priličan napor da slomi duplo staklo i da to uradi na 50 metara od Predsedništva Srbije. Ja mislim da je materijalna šteta ovde najmanji problem, veliki je problem poruka kojim se ovim šalje, a poruka je da neki ljudi veruju da je u Srbiji zavladala nekažnjivost da mogu ovo da urade“, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Podrška je stigla od zaštitnika građana Saše Jankovića. On kaže da ovaki incidenti nisu naivni i da se ne smeju potceniti, kao i da se zna ko mora da reaguje i ko ima odgovornost.

„Bojim se da je ono rezultat rekao bih atmosfere koja se u određenim izjavama u određenim tekstovima već odavno plasira – atmosfera mržnje i huškanja prema NVO, stvaranja utiska pred neobaveštenima građanima da se radi o nekim ljudima koji rade nasuprot interesima Srbije“.

Da bi zaposleni u nevladinim organizacijama mogli bez straha da obavljaju svoj posao, traže od nadležnih da što pre identifikuju napadače.

„I naravno bitno je otkriti i motive kako bi se moglo delovati preventivno i utvrditi i razlozi zbog čega bi bila napadnuta imovina bilo koje organizacije civilnog društva ili bilo kog našeg građanina“, navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ministar policije Nebojša Stefanović u saopštenju za javnost najoštrije je osudio vandalsko razbijanje stakla.

“Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“.

Vandalski čin osudile su brojne nevladine organizacje, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Velike Britanije Denis Kif.