Polupani izlozi na Kući ljudskih prava u Beogradu

Vesti 22. jan 201610:19 > 15:13
Kuća ljudskih prava

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u toku noći između 21. i 22. januara. Policija je izvršila uviđaj, saopšteno je iz Kuće ljudskih prava koja poručuje da očekuje hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili.

Kuća ljudskih prava podseća javnost u Srbiji da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija. Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Ocenjuje se i da se nasilje u Srbiji razvija nesmetano usled odsustva efikasne reakcije državnih organa, i podseća se da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

“Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine takođe nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsednika Demokratske stranke u Mionici”, dodaje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava poziva vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima. Svaki novi nerazrešeni slučaj otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti, zaključuje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku

REAKCIJE NA NAPAD

Policija radi na slučaju, Stefanović najoštrije osudio razbijanje prozora

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio vandalsko razbijanje prozora. “Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“, rekao je Stefanović.

Ministar policije je, u saopštenju za javnost, ukazao da je ovakav čin nedopustiv i da je Srbija zemlja koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i sigurnosti građana Srbije.

Kuća ljudskih prava

Mali pozvao nadležne da reaguju

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najoštrije je osudio razbijanje prozora na Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu i pozvao nadležne organe da odmah reaguju.

“Verujem da će nadležni organi odmah da ispitaju ovaj slučaj i da pronađu odgovorne za taj neljudski čin”, izjavio je Mali, dodavši da je Grad prostor u Ulici kneza Miloša ustupio toj nevladinoj organizaciji jer je važno da postoji mesto gde može da se razvija kvalitetan dijalog, koji je važan za svako društvo.

Veća ljudska prava znače i veću sigurnost našim građanima i to je princip od koga nećemo odustati, naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Ambasador Britanije šokiran

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je danas da je šokiran napadom na Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu, gde su prošle noći razbijeni izlozi.

„Šokiran sam napadom na branitelje ljudskih prava, Kuću ljudskih prava. Pozdravljam reakciju MUP-a i nadam se da će počionioci biti kažnjeni“, napisao je britanski ambasador na tviteru.

Gradska ombudsmanka: Kazniti napadače

Zaštitnica građana Grada Beograda Katarina žeželj osudila je napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije i upozorila je da su ljudske slobode i prava osnovni postulat svakog savremenog demokratskog društva i da bi trebalo što pre otkriti napadače i kazniti ih.

„Istovremeno, razvoj i unapređenje sloboda i prava moraju biti i cilj države koja postoji zbog svojih građana, a ne obrnuto, da bi građani služili sistemu“, rekla je Žeželj, a navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da iz ovakvog razumevanja značaja sloboda i prava i uloge države u jačanju položaja sopstvenih građana proizilazi i nužnost saradnje uz poštovanje pravila za oba partnera – država služi građanima, građani, uključujući i nevladine organizacije, poštuju pravila ustanovljena da bi se slobode i prava poštovali.

Janković: Atmosfera mržnje i huškanja protiv NVO

Razbijen izlog na Kući ljudskih prava rezultat je atmosfere mržnje i huškanja protiv nevladinih organizacija, a koja se u pojedinim izjavama i tekstovima već odavno plasira, izjavio je Zaštitnik građana Saša Janković.

On je rekao novinarima da se pred neobaveštenim građanima Srbije stvara utisak da je reč o nekim ljudima koji rade suprotno interesima Srbije, za neke tuđe ili svoje sopstvene interese i naglasio da je siguran da ljudi u NVO neće promeniti način na koji misle i način na koji rade.

Istakao je da jedino što sme i mora da se promeni je da oni koji smatraju da je legitiman napad na institucije, udruženja, građane, a koji se na javnoj sceni zalažu za principe poštovanja dostojanstva drugih, ravnopravnost, uvažavanje različitosti mišljenja, značaj vladavine prava – moraju da promene svoje ponašanje.

„Oni koji smatraju da je legitimno napasti te ljude, moraju da promene svoje ponašanje, a to će učiniti jedino ako se suoče za zaista efikasnom akcijom i reakcijom državnih organa, a ne samo sa rečima i krokodilskim suzama“, rekao je ombudsman.

Janković je izrazio najdublje razočarenje i zabrinutost zbog takve vrste nasilja istakavši da takvi incidenti nisu naivni te da se ne sme, ne može i ne treba potceniti, kao i da se zna ko mora da reaguje i ko ima odgovornost.

„Dakle, ako Srbija planira da napreduje i po pitanju ljudskih prava i po pitanju bezbednosti, onda se moramo vratiti konceptu ljudske bezbednosti, nacionalne bezbednosti, a ne vraćati se na put državne bezbednosti“, rekao je Janković.

On smatra da su NVO koje štite ljudska prava i zalažu se za njih u stvari najbolji saveznik državne politike vlade Republike Srbije u njenim proklamovanim ciljevima napretka ka standardima ljudskih prava i vladavine prava i utoliko je, kaže, situacija u kojoj se huška na nevladine organizacije apsurdnija, tužnija, ali nažalost i opasnija.