Luka Bojović u završnoj reči negirao krivicu

Vesti 18. nov 201413:51 > 13:54
REUTERS/Victor Lerena

Suđenje četvorici članova "zemunskog klana" na čelu sa Lukom Bojovićem, optuženima za brutalno ubistvo Milana Jurišića 2009. u Madridu, okončano je na sudu u španskoj prestonici iznošenjem završnih reči odbrane, koja je zatražila od suda da "presudi po pravdi".

„Nadam se da će ovaj sud napraviti razliku između istine i laži“, rekao je Bojović, koristeći svoje pravo da iznese završnu reč pred iznošenje presude, preneli su španski mediji.

Špansko državno tužilaštvo traži da Bojović bude osuđen na 41 godinu zatvora, dok za njegove saradnike Vladimira Milisavljevića, Vladimira Mijanovića i Sinišu Petrića traži zatvorske kazne od 21, 17 odnosno pet godina.

Oni su optuženi za izvršenje i saučesništvo u brutalnom ubistvu još jednog člana „zemunskog klana“ Milana Jurišića, čije je telo posle ubistva raskomadano i bačeno u reku Mansanares.

Sretko Kalinić, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Srbiji, ranije je španskom istražnom sudiji opisao kako su on, Bojović i Miloš Simović ubili Jurišića udarajući ga čekićem po glavi, a zatim njegovo telo raskomadali i bacili u reku. Milisavljević je, međutim, to ubistvo pripisao Kaliniću, navodeći da je način na koji je žrtva ubijena i raskomadana karakterističan upravo za Kalinića.

Na jučerašnjem iznošenju završnih reči, Bojović je ponovo negirao krivicu za brutalno ubistvo Jurišića i zatražio da bude okončana, kako je rekao, „noćna mora“ kroz koju prolaze on i njegova porodica, „koja je morala da sluša neke apsurdne stvari“. Preostala trojica optuženih su takođe negirali krivicu i izrazili uverenje da će sud doneti „pravednu i ispravnu“ odluku.

Tužilaštvo podseća na okrutno ubistvo Jurišića

Tužilaštvo je podsetilo da su optuženi „bili deo kriminalne organizacije i begunci od srpske pravde, čije ih vlasti optužuju i da su učestvovali u ubistvu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića“, navodi španski dnevni list ABC. Bežeći od pravde, oni su stigli u Madrid, gde su zajednički iznajmili stan u ulici Lago Salado na severoistoku španske prestonice, podseća list.

Bojović je, prema navodima španskog tužilaštva, bio počinilac zločina. „On je izgubio kontrolu i svog sunarodnika, Milana Jurišića, ubio dok je izlazio ispod tuša udarcima čekićem po glavi“, rekla je tužilac Ana Noe.

Ona je dodala da su Bojovićevi saučesnici pomogli u prikrivanju zločina na posebno okrutan način, tako što su raskomadali telo koje je prethodno držano u frižideru, a zatim su, u pokušaju da se reše tela, koristili i mašinu za mlevenje mesa. Na kraju je Kalinić ostatke bacio sa mosta u reku Mansanares.

Upravo Kalinić je svojim priznanjem omogućio hapšenje Bojovića, Milisavljevića, Mijanovića i Petrića u februaru 2012, a on sam nije izveden pred sud u Madridu pošto Srbija ne izručuje svoje državljane drugim zemljama, rekla je tužiteljka.

Pre nego što su krajem aprila 2010. napustili stan u Madridu, Milisavljević je izvršio kompletno preuređenje tako što je zamenio parket, okrečio stan, promenio kompletan nameštaj, kao frižider i WC šolju.

Prilikom hapšenja, u stanu u kojem su živeli pripadnici „zemunskog klana“ i na drugim lokacijama na kojima su boravili, pronađeno je više komada vatrenog oružja, veća količina municije, prigušivači i nešto više od pola miliona evra.

Bojović se nalazi u pritvoru otkad je, po Interpolovoj poternici, 10. februara 2012. uhapšen u Valensiji zajedno sa Petrićem i Milisavljevićem. Mijanović je na uslovnoj slobodi od septembra 2012. godine.