Veštak nastavio svedočenje o akcijama Luke Beograd

Vesti 14. jan 201613:59 > 19:16
N1

Suđenje za malverzacije prilikom prodaje Luke Beograd davne 2005. godine nastavljeno je danas u Specijalnom sudu ispitivanjem sudskog veštaka. Devet osoba, na čelu sa nekadašnjim ministrom privrede Predragom Bubalom, optuženo je da su malverzacijama u prodaji Luke Beorgad, tom preduzeću i državi naneli štetu u iznosu od skoro 14,5 miliona evra.

Da li akcije Luke Beograd vrede 9 ili 13 evra? Na koji način se izračunava vrednost akcija? Da li je za to važna samo vrednost imovine ili se računaju i obaveze preduzeća? Punih devet sudskih dana veštak ekonomista odgovara na slična pitanja učesnika u postupku. Za odbranu je taj veštak veoma važan, jer bi, ukoliko sud prihvati njegovo veštačenje, to značilo da je Luka Beograd prodata ispod cene. Ipak, to neće dati odgovor na pitanje, da li je prodaja po toj ceni nameštena ili ne.

Veštak Bojan Branković nastaviće da odgovara na pitanja i u nastavku suđenja, čime će na njegovo ispitivanje biti potrošeno skoro pola godine.

Posle Brankovića očekuje se da sud pozove Miroslava Miškovića, koji je na samom početku, zajedno sa Milanom Bekom, učestvovao u poslovima oko Luke Beograd, ali je iz njih izašao. Ostaje da sud odluči i o zahtevima odbrane da sasluša predsednika Vlade u vreme prodaje Luke Beograd – Vojislava Koštunicvu, tadašnjeg potpredsednika vlade Miroljuba Labusa i ministra za upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara.

Nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo i još osam osoba optuženi su za zloupotrebe službenog položaja i da su Luku Beograd po nižoj ceni svesno prodali kompaniji u vlasništvu Milana Beka. Svi optuženi su negirali krivicu.