Veljović smenjen jer nije hteo da deli otkaze?

Vesti 04. jan 201618:03 > 19:14
N1

U Ministarstvu unutrašnjih poslova otkaz uskoro će dobiti oko 1.400 ljudi. Poslednjeg dana 2015. dužnosti je razrešen i dosadašnji direktor policije Milorad Veljović, ali ne zato što je tehnološki višak.

Januar će mnogim policajcima doneti otkaze, a tako zamišljena reorganizacija MUP-a izgleda nije bila ideja i Milorada Veljovića koji je prvi otišao, pošto je penzionisan i razrešen s funkcije direktora.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ovako komentariše penzionisanje Veljovića:„Ja sam s njim imao korektnu saradnju, niti mislim da kažem išta loše o toj saradnji samo mislim da bi njemu neke odluke, koje će Rebić morati da donese, njemu bile teže“.

Na pitanje da li to znači da je direktor bio protiv reorganizacije, Stefanović odgovara: „Ne nije bio protiv, samo mislim da poznaje sve te ljude lično i mislim da bi njemu bilo teže neka rešenja da donese“.

Veljović od 1. januara radi kao savetnik premijera Vučića koji je njegovu smenu pominjao čim je izabran: „Danas bi gospodin Veljović bio smenjen da nije izabran na konkursu, ne zbog toga što je lično nešto kriv već zato što mi situaciju da presečemo moramo, sistem da resetujemo moramo“, kazao je Vučić 20. juna 2014.

Uprkos konkursu, smena je usledila tri godine pre isteka mandata, a rešenja, među kojima je i smanjenje broja zaposlenih, umesto Veljovića ubuduće će donositi v.d. direktora policije Vladimir Rebić.

To je jedan težak proces koji moramo proći, ja sam spreman da ispunim sva očekivanja koja su stavljena pred mene, da uradimo šta je najbolje da ministarstvo i direkcija policije budu ozbiljan subjekt bezbednosti“, kazao je Rebić.

Teške odluke, među kojima su i hapšenja, možda baš onih koji su ga na direktorsku funkciju postavili, od Rebića očekuju i novinari koji prate rad policije:

Po samoj definiciji za organizovani kriminal i korupciju, znači da ti koji to rade imaju sponu sa vlašću koja je trenutna. On bi morao da uliva poverenje svih građana da će istraživati i eventualne veze korupcije sa vlašću“, kaže Vuk Cvijić.

Kako N1 saznaje, neće biti novi konkurs za direktora policije dok ne bude usvojen novi zakon o policiji.