Prva operacija kičmene moždine matičnim ćelijama u Srbiji

Vesti 30. dec 201512:17 > 12:19
Pixabay.com

Prva operacija kičmene moždine matičnim ćelijama u Srbiji obavljena je detetu paraplegičaru 26. decembra pod rukovodstvom doktora Dušana Marića, ortopeda iz Novog Sada.

„Operativna procedura je protekla u najboljem redu, a pacijent je dobro podneo intervenciju. Ovo je tek početak njegovog oporavka, jer lečenje traje minimalno tri meseca, uključujući fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Prvi ozbiljniji efekti kod pacijenta biće vidljivi tek za četiri do šest meseci“, rekao je doktor Marić.

Operacija koja u inostranstvu košta od 36.000 do 40.000 evra, prva je u nizu u humanitarnom pilot projektu za pomoć pacijentima, obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

„Cilj projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka. Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja“, kazao je Marić.

Transfer matičnih ćelija koštane srži u oštećenje kičmene moždine izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz koštane srži, posle čega se pripremaju i ubrizgavaju na mesto oštećenja. Intervencija traje više od sat vremena.

Ovo je prva ovakva operacija u Srbiji, koja se izvodi bez asistencije stranih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine, a obavljena je u jednoj privatnoj bolnici u Beogradu, uz asistenciju dr Džihana Abazovića i dr Gordana Gavrilovića, prenosi portal Bebac.