Davutoglu tražio pomoć Nikolića u rešavanju spora s Rusijom

Vesti 29. dec 201515:43 > 15:51
Izvor: ANADOLIJA/Hakan Göktepe

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je u susretu s premijerom Turske Ahmetom Davutogluom da se Srbija ne meša u odnose dve muslimanske zajednice u Srbiji, ali da Turska može da doprinese da se taj problem izgladi.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Nikolić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Turskom, „posebno zato što na delu teritorije ima gradjane islamske veroispovesti koji imaju posebne veze sa Turskom“.

On je pozvao turske investitore da ulažu u Srbiju i dodao da Turska „može da pomogne da se razvije deo Srbije sa pretežno muslimanskim stanovništvom“.

Davutoglu je rekao da je Srbija za Tursku „velika i važna zemlja“ što je pokazao i činjenicom da je treća zemlja koju je posetio od kada je postao premijer, navodi se u saopštenju.

On je pozvao predsednika Srbije da pomogne Turskoj u rešavanju spora sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona, rekavši da Ankara želi normalne odnose sa Moskvom.

Nikolić je rekao da Srbija, kao i Turska želi da bude punopravan član EU, da usklađuje svoje propise sa standardima EU, ali da „ima svoji ponos koji ne može utopi u neopravdane i pravno neutemeljene zahteve“.

Govoreći o Kosovu, Nikolić je rekao da Srbija „pregovara sa Prištinom i ulaže maksimalne napore da svi građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i stabilnosti“ i da „taj napor treba da pomognu svi na otvoren i transparentan način“.

On je dodao da je za Srbiju „posebno bolno kad njeni prijatelji promovišu nezavisnost Kosova“, dodajući da tu misli i na Tursku.

Davutoglu je pozitivno ocenio pregovore Beograda i Prištine, izrazivši spremnost da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

U razgovoru sa predsednikom Srbije on je naglasio da je privredna saradnja Srbije i Turske prioritet i da će se dobri odnosi dve zemlje pozitivno odaziti ; na veliki broj zemalja.

Turski premijer koji je juče doputovao u posetu Srbiji razgovarao je u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i učestvovao na poslovnom forumu Srbija – Turska.

Za danas je bio planiran i zajednički sastanak premijera Turske i Srbije sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beogradu, a potom i njihova zajednička poseta Novom Pazaru, ali su ti sastanci odloženi zbog lošeg vremena.