Transparentnost ponovo traži podatke o renoviranju bolnica

Vesti 28. dec 201513:49 > 13:54
Pixabay.com

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ponovo je od Ministarstva zdravlja zatražila kopije dokumenata iz kojih bi se videlo da li je to ministarstvo pravovremeno tražilo sredstva za obnovu zdravstvenih ustanova u Srbiji i napominje da se zbog nepravilnosti troši više budžetskih sredstava nego da je bilo redovnog nadmetanja.

Reagujući na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je posao obnove zdravstvenih ustanova bio apsolutno transparentan, organizacija saopštava da se ministar nije ni osvrnuo na nepravilnosti na koje je ta organizacija ukazala u svom izveštaju o postupku nabavke radova za uređenje zdravstvenih ustanova.

Organizacija ističe da su nepravilnosti verovatno rezultirale time da se na te javne nabavke utroši više budžetskih sredstava nego što bi bilo utrošeno u redovnom nadmetanju.

Transparentnost Srbija, kako se dodaje, ne zamera Ministarstvu što želi da radovi budu izvedeni brzo, već to što ne sprovode redovnu proceduru javnih nabavki – otvoreni tenderski postupak.

„Slažemo se sa ministrom Lončarom da je ‘najvažnije da pacijenti dobiju bolje uslove za lečenje’. To se, između ostalog, postiže i tako što će se nabavka raspisati tako da se javi što više potencijalnih takmaca, koji nisu u međusobnom dogovoru, već se kroz nadmetanje postigne povoljna cena“, navodi se u saopštenju TS.