Milosavljeviću određen pritvor do 30 dana

Vesti 28. dec 201508:27 > 09:54
Izvor: Medija centar Beograd

Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana bivšem ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, kao i prema još petoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, dok je jednog osumnjičenog pustio da se brani sa slobode.Pritvor je određen i

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je odredio pritvor osim Milosavljeviću i Dušanu Protiću, Zoranu Šćepanoviću, Zoranu Radomanu, Jovanu Keravici i Mirjani Spasić, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Pritvor im je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, dodala je Koljenšić.

Ona je napomenula da je sudija u odnosu na okrivljenog Iliju Radosavljevića odbio predlog Tužioca za organizovani kriminal za određivanje pritvora.

Sa slobode će se u ovom slučaju braniti i Musulin Gorki za kojeg tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je juče istragu protiv bivšeg ministra i ostalih sedmoro zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Oni su u subotu uhapšeni u anti-koruptivnoj akciji policije, među još 80 osumnjičenih za druga krivična dela.

Sumnja se da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva „Maxim&Co“, čiji je vlasnik osumnjičeni Zoran Šćepanović i državnog zemljišta u građevinskom reonu Grada Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Tom prilikom preduzeću „Maxim&Co“ su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni, saopšteno je iz tužilaštva.

Pritvor i za Zoranu Marković

Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor bivšem gradskom sekretaru za urbanizam i građevinske poslove Nenadu Komatini i bivšoj direktorki Agencije za borbu protiv korupcije Zorani Marković, kao i još osam osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet Grada Beograda za 45.400.820,23 dinara, a republički za 44.426.921,10 dinara.

Portparol suda Tanja Koljenšić rekla je Tanjugu da im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke.

Pritvor osumnjičenima u slučaju Pionirski grad

Pritvor je određen i za pet osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili SRC „Pionirski grad“, dok je jedan pušten da se brani sa slobode jer za njega tužilaštvo nije predložilo pritvor.

Okrivljenima M.L, S.J, B.L, D.J. i P.Ž.određen je pritvor do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

Oni se sumnjiče da su prekoračenjem granice službenih ovlašćenja, u nameri da ugostiteljskoj radnji „Belvud“ omoguće do tri puta nižu cenu zakupa poslovnih prostorija koje su u svojini Grada Beograda, doneli odluku i zaključili Ugovor o zakupu poslovnih prostorija SRC „Pionirski grad“. Na osnovu zaključenog ugovora „Belvud“ je plaćao oko tri puta nižu cenu zakupa.

Pritvor predstavniku Delta holdinga

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor za troje osumnjičenih da su Republiku Srbiju i „TP Banovo brdo“ oštetili za 1,9 milijardi dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 1,7 milijardi dok je za dvoje osumnjičenih odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa određenim licima.

Pritvor je određen odgovornom licu preduzeća „WEG tehnology“ Jovici Đuriću, predsedniku Skupštine TP „Banovo Brdo“ koji je i odgovorno lice „Delta broker“ i ovlašćeni predstavnik i pregovarač u ime „Delta Holdinga” Predragu Filipoviću i odgovornom licu Centra za akvizicije u okviru privrednog društva „Delta M“ i predsednici UO „Delta Investmenta“ Radmili Spasić, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

Tužilaštvo je sinoć pokrenulo istragu protiv pomenutih, kao i protiv pomoćnika rukovodioca projekta u Centru za kontrolu Agencije za privatizaciju Republike Srbije Miodraga Markovića, stalnog sudskog veštaka građevinske struke Branka Grujića i stalnog sudskog veštaka hidrograđevinske struke Vojina Markovića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a Marković se sumnjiči da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

Policija je u subotu saopštila da se oni sumnjiče da su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na osnovu dogovora i protokola, od decembra 2007. do februara 2011. godine, preduzimali radnje na osnovu kojih je, nakon privatizacije 70 odsto društvenog kapitala TP „Banovo brdo“, obavljen neosnovan upis prava korišćenja na oko 91 hektara gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Reč je o građevinskom i poljoprivrednom zemljištu na katastarskim opštinama u Železniku, Resniku, Bariču i Velikoj Moštanici.

Okrivljeni u slučaju zamene zemljišta BD Agro ostaju u pritvoru

Specijalni sud odredio je pritvor za šest osumnjičenih da su 2008. godine do 26. marta 2010. godine nezakonito izvršili zamenu poljoprivrednog zemljišta „BD Agro“ iz Dobanovaca, čime je država oštećena za više od 930 miliona dinara.

Okrivljenima Đ.O, Lj.J, N.J, T.P, B.G. i Z.J. ddređen je pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

Tužilaštvo je sinoć saopštilo da po krivičnoj prijavi policije saslušava Zorana Jeličića, Đura Obradovića, Ljubišu Jovanovića, Nikolu Jakšića, Tomislava Pavlovića, Bobana Golubovića, Zorana Jovanovića i Draganu Tufegdžić.

U pitanju su odgovorna lica iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede kao i članovi stručne komisije za zamenu poljoprivrednog zemljišta, i odgovorna lica „BD Agro“.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Prema navodima krivične prijave, oni su od 14. avgusta 2008. godine do 26. marta 2010. godine nezakonito izvršili zamenu poljoprivrednog zemljišta.

Radi se o zemljištu PD „BD Agro“ iz Dobanovaca, koje je po Ugovoru o zameni zemljišta sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz januara 2010. godine razmenjeno za drugo zemljište u vlasništvu Republike Srbije.

Međutim, PD „BG agro“ je u zameni državi predao zemljište površine od 46 hektara koje je odlukama nadležnih organa bilo već vraćeno ranijim vlasnicima te je u postupku zamene Republika Srbija oštećena za iznos od više od 930.000.000 dinara.