Tužilaštvo traži pritvor za Slobodana Milosavljevića

Vesti 27. dec 201516:16 > 16:56
Izvor: N1info

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je danas istragu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića i još sedmoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu i predložilo sudu da im odredi pritvor.

Nakon saslušanja osumnjičenih, Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage, kojom Milosavljevića, Dušana Protića, Zorana Šćepanovića, Zorana Radomana, Jovana Keravicu, Mirjanu Spasić, Iliju Radosavljevića i Musulina Gorkog tereti za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Tužilaštvo je predložilo pritvor za Milosavljevića, Protića, Šćepanovića, Radomana, Keravicu, Spasić i Radosavljevića, a odluku o predlogu za pritvor doneće sudija za prethodni postupak.

Oni su juče uhapšeni u opsežnoj akciji policije, među još 80 osumnjičenih za druga krivična dela.

Sumnja se da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva „Maxim&Co“, čiji je vlasnik osumnjičeni Zoran Šćepanović i državnog zemljišta u građevinskom reonu Grada Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Tom prilikom preduzeću „Maxim&Co“ su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od milijardu dinara, obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni, navodi se u saopštenju.

Dobrivoju Sudžumu određen pritvor

Specijalni sud u Beogradu odredio je večeras pritvor do 30 dana bivšem pomoćniku ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dobrivoju Sudžumu, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je odredio pritvor Sudžumu zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati krivični postupak uticanjem na svedoke, rekla je Tanjugu portparolka suda Tanja Koljenšić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije danas je pokrenulo istragu protiv Sudžuma zbog sumnje da je u toku 2007. i 2008. godine odobrio korišćenje podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze privrednim društvima koja nisu ispunjavala uslove propisane Uredbom Vlade.

Sumnja se da im je na na taj način pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 120 miliona dinara.