Policajci protestovali zbog otpuštanja kolega

Vesti 27. dec 201514:08 > 14:12
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Nezavisnki policijski sindikat Srbije (NPSS) održao je protest ispred Palate Srbija zbog najavljenog otpuštanja 1.475 njihovih kolega, koji su premešteni, kako kažu, na nepostojeća radna mesta, a potom im sledi otkaz.

Protestu je prisustvovalo oko 150 ljudi, a predsednik NPSS Momčilo Vidojević zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da uspostavi jasne kriterijume za rešavanje viška zaposlenih u MUP, „a ne da se to radi po poslušnosti ili neposlušnosti“.

„Proteruju one koji im nisu poslušni, a kriminalce ostavljaju“, istakao je Vidojević, i objasnio da sindikati već godinama ukazuju na kriminalna ponašanja pojedinih načelnika policijskih uprava i rukovodioca organizacionih jedinica.

Isti ti kriminalci, ukazao je Vidojević, sada predlažu ko će biti „za odstrel“. On je ministru Nebojši Stefanoviću poručio da problem može da se reši „za pet minuta“, samo da se sedne za sto i ostave sujete po strani, kako časni i pošteni policajci ne bi dobili otkaz.

Vidojević je upozorio da ono što rukovodstvo MUP namerava predstavlja i kockanje sa bezbednosti građana, jer „neko iz vrha vlasti tera policajce na ulicu da se snalaze“.

Vidojević je najavio da će narednih nedelja i meseci NPSS organizovati seriju protesta, a iskorističe i zakonsku mogućnost i proglasiti štrajk.