Ko i po kojoj ceni renovira bolnice u Srbiji?

Vesti 25. dec 201518:52 > 18:59
Freeimages.com/Afonso Lima

Ministarstvo zdravlja dodelilo je posao krečenja prostorija i sanacije toaleta u zdravstvenim ustanovama, vredan gotovo 700 miliona dinara u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda.

Da li je zaista moralo tako hitno, pitaju iz Transparentnosti Srbija i napominju da su pomenuti postupak obeležile brojne nelogičnosti. Ministar Zlatibor Lončar odgovara – sve je bilo transparentno, a novac je morao biti potrošen do kraja decembra.

Ko i po kojoj ceni renovira bolnice u Srbiji? Trenutno, četiri firme – Jadran A.D, Roofs, Tončev gradnja i Noveko. Pregovarački postupak obeležilo je nekoliko neobičnih momenata, kažu u Transparentnosti Srbija i navode prvi primer.

Procenjena vrednost radova je bila 40,5 miliona dinara. „Roofs“ nudi 20,867 milona rsd, a u toku pregovaračkog postupka povećava cenu na 40,150 miliona rsd čime gotovo eliminišu sami sebe. U ponovljenom postupku firma „Jadran ad“ nudi 40,5 i dobija posao.

N1

Nešto čudno se, prema njihovim rečima, dogodilo i u sledećem slučaju.

Procenjena vrednost radova je bila oko 41 milion rsd. „Tončev gradnja“ nudi 40,9 milona rsd, a „Roofs“ 98,3 miliona dinara. U pregovaračkom postupku, „Tončev gradnja“ spušta na 10,5 miliona, dok „Roofs“ spušta na 40,1 milion dinara. Ponuda Tončev gradnje je odbijena iz nepoznatnih razloga i prihvaćena je ponuda Roofsa.

Neretko, ponuđači su bili gotovo vidoviti, pa su procenjenu vrednost radova pogađali gotovo u dinar, iako ona nigde nije bila objavljena.

„Ovde se dešavaju neverovatne stvari – u nekoliko hiljada dinara, u velikom broju slučajeva ponuđači pogađaju. Recimo, 25 miliona dinara je vrednost sa PDV-om za neku partiju, a imamo jednog ponuđača koji nudi 24 miliona i 960 hiljada dinara“, kaže Zlatko Minić, Transparentnost Srbija.

Kada javna nabavka traje dugo pitate što toliko traje, kada je hitno pitate što tako brzo, opominje resorni ministar. Na pitanje da li mu je čudno ponašanje pomenutih firmi u pregovaračkom postupku – nije odgovorio.

„Sa firmama nemam veze niti ću jedan dinar ja uzeti niti ću ikom dozvoliti da uzme od nekoga iz zdravstva, gde ljudi treba da se leče. Proverili smo sve, ne postoji da je igde prekršen zakon ili bilo šta”, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar podseća i da će radove obilaziti lično premijer.