Nastavlja se formiranja ZSO posle odluke Ustavnog suda

Vesti 24. dec 201506:59 > 07:01
Tanjug, printscreen

Koordinator Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić izjavio je da Upravljački tim nastavlja aktivnosti na formiranju ZSO nakon odluke ustavnog suda Kosova o Zajednici.

Marić, koji je i jedan od dvojice srpskih ministara u vladi Kosova, rekao je Tanjugu da Upravljački tim nastavlja aktivnosti, koje su bile privremeno obustavljene privremenom merom ustavnog suda Kosova.

„To znači da srpski narod očekuje da se sprovede ono što je dogovoreno, a svaka izmena suštine, otvara prostor za eventualna mimoilaženja koja nas mogu uvesti u nove konfliktne situacije. Zato verujem da ćemo sprovesti sporazum o ZSO kao što je suštinski važno“, rekao je Marić.

Kosovski ustavni sud odlučio je da će Zajednica srpskih opština biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom koji su krajem avgusta u Briselu potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

Sud je odluku doneo na zahtev predsednice Kosova Atifete Jahjage, ali je, kako se navodi, utvrdio da pojedini principi sporazuma o ZSO nisu u potpunosti usklađeni sa kosovskim ustavom, prenela je RTK 2.

Ovom odlukom, kako se navodi, prestaje privremena mera uvedena 10. novembra ove godine, kojom je suspendovana svaka aktivnost oko formiranja ZSO.