Stefanović i Veljović bez komentara o smeni na čelu policije

Vesti 18. dec 201518:46 > 18:48
N1

Slede li promene u vrhu srpske policije? Ministar policije Nebojša Stefanović bez odgovora na navode o penzionisanju direktora policije Milorada Veljovića. “Svakako ću se javnosti narednih dana obratiti povodom toga”, poručuje ministar.

Pripadnici SAJ-a, obeležavaju svoj dan, a počasnog gosta ministra Nebojšu Stefanovića čekali su duže od sat. Čekao ga je i direktor policije Milorad Veljović. Međutim, pre ministra stigla je vest da Veljović odlazi u penziju i napušta direktorsku funkciju pre isteka petogodišnjeg mandata.

 Između govora, i dodeljivanja medalja delovalo je da ministar i direktor policije i te kako imaju šta da kažu jednom drugom. Ipak, kad je stao pred novinare, Stefanović nije bio toliko rečit.

“Ne bih danas odgovarao na ta pitanja, svakako ću se javnosti narednih dana obratiti povodom toga”, poručio je ministar.

Očigledno je vest o penziji, još aktuelnog direktora ostavila bez teksta. “Ne želim ništa da kažem, ne”, kratko je odgovorio Veljović na pitanje da li je istina da će se uskoro penzionisati.

U svakom slučaju o poziciji direktora policije jedino može da odluči Vlada Srbije koja ga je pre dve godine i imenovala na tu funkciju. Javnosti je tada rečeno da Veljović ispunjava sve kriterijume za reizbor.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je velika misterija zašto se sada priča o penzionisanju ili smeni Veljovića, ako imamo na umu da je on reizabran 2013.

Milorad Veljović prvi put je imenovan 2006. godine. Ujedno je i prvi direktor policije u njenoj istoriji, a njegova funcija trebalo je da označi početak depolitizacije policije.