Trećina naknade za trudničko ide na račun poslodavca

Vesti 18. dec 201513:44 > 13:52
Freeimages.com

Skupština Srbije usvojila je Izmene zakona iz oblasti zdravstva kojima se predviđa da se ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje uplaćuje na račun poslodavca. Izmenom zakona ponovo je zdravstvenim radnicima omogućen dopunski rad.

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predloženo je da se 35 odsto u slučaju sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće u buduće uplaćuje na račun poslodavca. Ta sredstva će se uplaćivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranice kako je sada propisano, a što je, kako je objasnila vlada Srbije, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je da zdravstveni radnici i saradnici koji su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi, koji rade puno radno vreme, mogu da obavljaju određene poslove iz svoje struke kod drugog poslodavca, van redovnog radnog vremana, zaključivanjem ugovora o dopunskom radu u ukupnom trajanju do jedne terćine punog radnog vremena.

Takođe, predloženo je i da se osnivačka prava nad kliničko-bolničkim centrima prebacuju sa grada na republiku, ali i uređuje dopunski rad zdravstvenih radnika.

Izmenama tog zakona predloženo je i produženje važenja potvrde za korišćenje zdravstene zaštite za vreme boravka u inostranstvu osiguranika i članova uže porodice osiguranika koji se upućuju na rad u inostranstvo, a koja će važiti na period na koji je osiguranik upućen na rad u inostranstvo.