Specijalis leks specijalisa o Beogradu na vodi

Vesti 15. dec 201518:41 > 18:42
N1

Maketa, generalni urbanistički plan, leks specijalis, izmene leks specijalisa, a zatim i posebne građevinske dozvole - to je razvojni put projekta Beograd na vodi. Protivnici pitaju ima li neko zaista plan?

U aprilu usvojen leks specijalis o Beogradu na vodi već je pretrpeo izmene. Da bi mogao da nastavi da gradi, arapskom investitoru potrebne su posebne građevinske dozvole koje je i dobio, nakon prošlonedeljnog glasanja u Skupštini.

Specijalis leks specijalisa – tako bi se ukratko mogle definisati izmene posebnog zakona o Beogradu na vodi. Deoba člana 15. Zakona na članove 15a i 15b arapskom investitoru omogućila je posebne građevinske dozvole

Ministarka građevine Zorana Mihajlović demantuje da se na ovaj način zakonodavstvo prilagođava jednom investitoru. Dozvole, prema njenim rečima, nisu date za izvođenje građevinskih radova, već za pripremne radove.

“I to samo za objekte koji su preko 30.000 metara kvadratnih. Dakle, u pitanju je kula od 162 metra, takve kule nema na ovim prostorima, nema je ni u regionu, nije se kao takva mogla pretpostaviti nekim širim zakonom”, objašnjava ministarka.

Zbog projekta Beograd na vodi najpre je izmenjen Generalni urbanistički plan, potom je taj projekat dobio poseban zakon, a izmenema tog zakona i posebne građevinske dozvole. Zato udruženje Ne da(vi)mo Beograd pita resorno ministarstvo hoće li sutra obustaviti plovidbu Savom, ukoliko to arapski investitor bude tražio?

Protivnici Beograda na vodi kažu i da su od Ministarstva saobraćaja i infrastrukture dobili potvrdu da letos izgrađena promenada nema građevinsku dozvolu.

I ovakve kritike, ali i pohvale na račun Beograda na vodi, nedavno su završile u londonskom Gardijanu. Tako ovaj britanski list piše, a Tanjug prenosi: „Najveći šoping centar na Balkanu …. prostiraće se na 140.000 metara kvadratnih… u okruženju centra će se nalaziti i 6.000 stanova. ‘Pokušavamo da se usredsredimo na pristupačnost, ali i na prefinjenost. Želimo da imamo što različitiju ponudu“, izjavio je Nikola Nedeljković (vođa projekta Beograda na vodi).”

No, u toj ponudi nema pristupačnih stanova, dodaje u tekstu novinar Gardijana, a izostavlja Tanjug. Novinar Jakša Šćekić smatra da Tanjug, kao državna agencija koja mora da preživi, izdvaja ono što misli da Vlada voli i da Vladi odgovara. “I ne radi to samo Tanjug, pogledajte i druge agencije, to je apsolutno slično”, ocenjuje on.

Gadijan prenosi i navode opozicije, sumnje da je zakon prekršen i pita se da li je ovaj projekat realan? Sve se to u domaćim medijima očito „izgubilo u prevodu“.