Vučić: Uz marljiv rad postaćemo deo evropske porodice

Vesti 14. dec 201521:18 > 21:25
REUTERS/Francois Lenoir

Srbija je danas, na međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila prva dva poglavlja i započela novu etapu u evrointegracijama. Otvoreno je Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka u Briselu, čestitao građanima Srbije na, kako je rekao, velikom uspehu. Vučić je istakao da je pred Srbijom težak posao, ali da će, ukoliko bude radila marljivo i posvećeno, postati deo velike porodice evropskih naroda.

Članstvo u EU je, kako je rekao, na prvom mestu važno zbog tipa društva kojem Srbija želi da pripada. Na drugom mestu je ekonomija, dodao je Vučić i podsetio da je Srbija ove godine izašla iz recesije i ostvarila privredni rast, uprkos merama fiskalne konsolidacije.

Vučić je rekao i da je cilj Srbije da do 2019. završi pregovore sa EU. On priznaje da je taj cilj ambiciozan i da ga nije lako ostvariti, ali poručuje da je uveren da će Srbija uspeti da ispuni svoje obaveze. Srbija se, kako je naveo, ne menja zato što to neko od nje traži, već zbog svoje želje i svog naroda.

Premijer je rekao i da je otvaranje poglavlja dobra vest za ceo region, poručivši da sve zemlje u okruženju znaju da u Srbiji imaju stabilnog partnera na čiju pruženu ruku mogu uvek da računaju. Vučić je dodao da će Beograd nastaviti dijalog sa Albancima na Kosovu i Metohiji, ali i sa svima u regionu. “Mislim da će Srbija biti i ostati stub stabilnost na zapadnom Balkanu”, naveo je on.

On je rekao i da je strateški cilj Srbije jasan, a to je članstvo EU. To, međutim, ne znači da Srbija ne želi da očuva svoje prijateljstvo sa Rusijom, rekao je premijer i dodao da u tome ne vidi ništa loše. Vučić je precizirao da će Vlada Srbije u budućem vremenu videti kako će uskladiti svoju spljnu politiku sa EU, i da će posle 2017. godine to sigurno morati da učini.

Predsednik Vlade Srbije očekuje da do proleća budu otvorena i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. Nada se, kako kaže, da će u narednom periodu biti otvoreno što više poglavlja, ali da će neka i biti zatvorena tokom 2016. i 2017. godine.

Vučić je zahvalio građanim Srbije, prethodnim vladama, civilnom sektoru i nevladinim organizacijama na čiju pomoć, kako je rekao, računa i u budućnost, evropskim zvaničnicima, komesaru za susedsku politiku Johanesu Hanu, ministru spoljnih poslova predsedavajuće zemlje EU – Luksemburga Žanu Aselbornu, ali je posebne reči zahvalnosti uputio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je, kako je naveo, održala svoje obećanje.

Han: Razdaljina je određena, a brzina zavisi od vas

Komesar Han je tokom obraćanja novinarima u Briselu, ocenio da je Srbija ostvarila izuzetan cilj koji ne bi bio moguć bez napora svih građana Srbije, ali i timskog rada na čijem je čelu bio premijer Vučić. Han je ocenio da je interesovanje svetskih kompanija da ulažu u Srbiju jasan signal da građani u zemlji imaju svest i perspektivu da je zemlja na dobrom putu i da daje šansu mladima da ostanu u zemlji. “Mi volimo kretanje, ali ne i odliv mozgova, i to je bitan element kada govorimo u članstvu”, poručio je on.

Han je ocenio i da su migracioni tokovi dokaz da Srbija ne samo da može da bude, nego u nekim elementima već i jeste punopravna članica EU.

Evropski komesar je ocenio da cilj Srbije da do 2019. godine okonča pregovore jeste ambiciozan, ali da je u ovoj fazi neophodno imati ambiciozne ciljeve, jer “kakva bi to vizija bila ako kažete: ‘ Želimo da budemo član 2030’”.

“I uvek sam govorio, ne samo u slučaju Srbije, da nema ograničenja brzine u našoj saradnji ili u procesu pristupanja. Ono što postoji je određena razdaljina koju svaki kandidat treba da pređe, recimo 1.000 km. Kojom brzinom, to zavisi od same zemlje, ne od nas. Samo ne možemo da smanjimo razdaljinu, ona mora da se pređe cela”, slikovito je objasnio Han.

Kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, Han je rekao da proces trenutno na početku i da je u ovom momentu važno da Beograd i Priština, ali i ostale članice EU, prihvataju činjenicu da ne blokiraju Kosovo, odnosno Srbiju.

Ministar Aselborn je na početku konferencije za novinare rekao da je srećan što je Srbija otvorila prva poglavlja tokom predsedavanja Luksemburga, ali da šestomesečno predsedavanje nije kraj njegovih napora u vezi sa evrointegracijama Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana. “Uveravam vas da EU stoji uz vas”, poručio je Aselborn.

Iz Brisela izveštava Đorđe Nasković: