Članstvo u REM-u: Jedno mesto, mnogo kandidata

Vesti 14. dec 201517:56 > 19:27
Izvor: N1

Jedno mesto, više kandidata i mnogo više interesa - tako se ukratko može opisati sadašnje stanje u izboru novog člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg predlažu nevladine organizacije.

Prošle nedelje dva kandidata su ušla u uži izbor, a ove nedelje mnogi bojkotuju rad nadležnog odbora.

Dva su pokušaja bila neuspšena pošto nije bilo kvoruma za održavanje sednice Odbora za kulturu i informisanje. Na prošloj je poništena odluka nevladinih organizacija prema kojoj je Snežana Stojanović Plavšić dobila 22 glasa, Milan Antonijević 21 glas, a Goran Peković 16 glasova. Crta je podvučena ispod prva dva kandidata, treći je ispao iz dalje trke.

„Većina poslanika Srpske napredne stranke donela je odluku o ponavljanju glasanja koje je uvidom u stenogramske beleške očigledno bilo sasvim regularno. Ja odluku koja je tada, 11. decembra doneta, neću potpisati“, kaže Vesna Marjanović, predsednica odbora (DS).

Opozcija sumnja da su naprednjaci to uradili jer kandidat kojeg su nezvanično podržavali, sadašnji član REM-a Goran Peković, nije dobio dovoljno glasova. Oni to negiraju.

„Nevladine organizacije koje osporavaju legitimitet samog glasanja za te kandidate su nama to poslali pečatirano, sa potpisom. A gospodin Antonijević je naštampao nevladine organizacije koje su njega podržale, gde je čak tragedija da je on glasao sam sa sebe, kao član Jukoma. Nigde nit pečata nit potpisa, tako nešto mi ne možemo da uvažimo“, kaže Vladimir Đukanović, član Odbora (SNS).

Oni koji su učestvovali na sastanku nevladinih organizacija tvrde da se sada ljute oni koji su izgubili.

„Mi sada još uvek ne znamo šta će biti na toj sednici odbora kada ona konačno bude održana ali ukoliko se ta odluka poništi, ukoliko se ide mimo nje, to samo znači da sve ono što država priča i o učešću građana u donošenju odluka i o slobodi medija – jednostavno nije tačno“, kaže Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa.

Jedino tačno je da mandat članovima Saveta REM-a traje pet godina, a da jednom samo što nije završen.

Novi pokušaj rešavanja nastale krize zakazan je za sredu, kada bi trebalo da bude održana sednica Odbora za kulturu i informisanje. Važno je napomenuti da samo dva dana nakon toga, tačnije u petak 18. decembra Goranu Pekoviću ističe mandat u REM-u.