Samoopredeljenje: U Vladi Kosova sedi osuđeni za zločin

Vesti 14. dec 201514:17 > 14:29
Podeli:
Izvor: N1

Opozicioni radikalni pokret Samoopredeljenje odgovorio je američkom ambasadoru u Prištini Gregu Delaviju da je za njih zabrinjavajuće to što u kosovskoj Vladi sedi Džabir Žarku, osuđenik za zločin.

Portparol tog pokreta Frešer Krasnići je na svom Fejsbuk profilu ambasadoru Delaviju poručio da nije zabrinjavajuće to što su u Skupštini danas viđeni poslanici koji su politički progonjeni kao u Staljinovoj Rusiji ili nekoj drugoj državi gde je na vlasti diktatura.

„Za demokratiju je zabrinjavajuće učešće Džabira Žarkua (osuđenog za zločine) u radu vlade, a ne to što su u Skupštini viđeni poslanici koji su politički proganjani kao u Staljinovoj Rusiji ili u nekoj drugoj diktaturi“, napisao je Krasnići.

Nakon jutrošnjeg ponovljenog haosa u kosovskom parlamentu, kada je opozicija aktivirala suzavac u sali za plenarna zasedanja pre početka sednice, Delavi je upozorio da oni ne slušaju to što im je poručio američki državni sekretar Džon Keri prilikom nedavnog boravka u Prištini.

Keri je tada rekao da suzavac u parlamentu više ne sme da se ponovi.

Inače, Žarku je pre par godina planirao likvidaciju dva tužioca i jednog sudije Euleksa. On je, kako je ranije objavila prištinska štampa, platio 20.000 evra za postavljanje bombe ispod automobila engleske tužiteljke Marie Bami.

Tužiteljka Bami je podigla optužnicu protiv Žarkua za iznudu, na osnovu koje je on osuđen na tri i po godine zatvora i trebalo je da ode na izdržavanje kazne.

Nameru Žarkua da likvidira zvaničnike Euleksa otkrio svedok u procesu slučaja „Sekirača“, kada je od podmetnute bombe u istoimenom lokalu u Prištini 2007. poginulo dvoje, a ranjeno 11 osoba.

Žarku je visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.