Šabić traži izveštaje do 20. januara

Vesti 14. dec 201510:31 > 10:40
N1

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, apelovao je na sve organe vlasti da pošalju godišnje izveštaje o aktivnostima u roku, a to je 20. januar 2016. godine.

Šabić je pismo uputio na adrese više stotina organa vlasti, pozivajući se na član 43. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji obavezuje sve državne organe, organe teritorijalne autonomije, organe lokalne samouprave i organizacije kojima su poverena javna ovlašćenja, podsećajući da dostave godišnje izveštaje o radnjama preduzetim u cilju primene tog zakona. Zakon, naime, propisuje i sadržinu izveštaja.

Izveštaji državnih organa bi trebalo da budu dostavljeni do 20. januara naredne godine i to je, kako je navedeno u saopštenju poverenika, osnov za izradu godišnjeg izveštaja o stanju u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Poverenik u martu svake godine Narodnoj skupštini podnosi izveštaj za prethodnu godinu, a dostavlja ga predsedniku Republike, vladi i Zaštitniku građana.

Šabić je organe vlasti upozorio i na to da je nedostavljanje izveštaja članom 48. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja utvrđeno kao kažnjiv prekršaj.