Joksimović: Otvaranje poglavlja do 2019. ambiciozan plan

Vesti 14. dec 201508:50 > 08:58
Podeli:
Izvor: N1

Mogućnost da Srbija do 2019. godine završi sa otvaranjem poglavlja i pregovorima s Evropskom unijom, što je nedavno spomenuo premijer Aleksandar Vučić, zvuči kao ambiciozan plan, rekla je povodom otvaranja prvih poglavlja Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

„Važno je imati takve ambiciozne planove jer vas oni teraju i da ih ispunjavate. Ako budemo vredno radili moguće je da se procesi završavaju brže nego u slučajevima drugih zemalja“, rekla je Joksimović.

Ona ukazuje da je otvaranje poglavlja sa zemljama kandidatima u proseku trajalo sedam godina, ali napominje i da je Slovačka uspela da taj proces završi za tri godine. Kako kaže, trenutna bezbednosna kriza u Evropi mogla bi da povoljno utiče na proces jer „krize dovode do toga da tema proširenja postaje primer uspešne politike EU“.

„Bez zapadnog Balkana takav proces je nemoguće okončati“, rekla je Joksimović.

Srbija danas otvara poglavlje 32 o finansijskoj kontroli i pogavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koje može da bude ključno kada je u pitanju dužina procesa daljih evrointegracija.

„Poglavlje 35 može i da ubrza i da uspori proces. Takođe, teško je i poglavlje 31 koje se odnosi na usklađivanje bezbednosne i spoljne politike sa Evropskom unijom. Tu ne zavisi sve od nas, već i od toga kako će se svet kretati narednih godina“, objašnjava Joksimović.

Među problematičnim poglavljima za Srbiju moglo bi da bude i poglavlje 27 koje se tiče životne sredine.

„Poglavlje 27 je jedno od najtežih jer podrazumeva veliki broj pravila o tehničkih opremljenosti kako bi se prilagodili ekologiji izaštiti životne sredine EU. To je posebno važno sada kada je postignut dogovor o klimatskim promenama u Parizu“, objasnila je direktorka Centra za spoljnu politiku.