Za javne servise četiri milijarde iz budžeta, plus taksa

Vesti 11. dec 201512:34 > 12:43
Podeli:
Izvor: N1info

Za javne servise RTS i RTV u narednoj godini biće izdvojeno četiri milijarde dinara iz republičkog budžeta, što bi sa naplatom takse od 1. januara trebalo da garantuje stabilno finansiranje, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković.

Mirković je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje podsetio da je ove godine za RTS bilo namenjeno 8,7 milijardi dinara i da je to deljeno na dva javna servisa – 77,5 odsto je išlo za RTS, a 22,5 odsto za RTV.

On je objasnio da je ono što je ministarstvo rukovodilo da suma za narednu godinu bude četiri milijarde dinara je činjenica da su upravni odbori javnih medijskih servisa doneli odluku da će taksa biti do 500 dinara.

Mirković je rekao i da se tom rešenju pristupilo nakon konsultacija sa MMF.

Pošto ga je predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) pitala da li je moguće da se MMF pita i o tome, Mirković je odgovorio da nije rekao da je MMF rekao da to bude četiri milijarde za javni servis.

Dodao je da upravni odbori javnih medijskih servisa treba da odrede sumu koja će se naplaćivati kroz takse, podsećajući da zakon precizira da ona može biti do 500 dinara.

Mirković je dodao da se već 16 meseci zna kakav je model finansiranja predviđan za javne medijske servise i to znaju svi akteri koji bi to trebalo da sprovedu u delo.

Mirković je rekao i da pitanje zašto se nije prešlo na taksu treba uputiti javnim servisima, jer je Ministarstvo zainteresovano da se zakoni sprovode.

Dragojević predložio taksu kroz postpejd račune za telefon

Poslanik SPS i reditelj Srđan Dragojević ocenio je da „živahna“ rasprava ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca i direktora RTS Dragana Bujoševića ne doprinosi stabilnom finansiranju javnog servisa.

On je predložio da se taksa prikuplja kroz postpejd telefonske račune i račune za kablovsku televiziju i to dodavanjem po 75 dinara.

Dragojević je izneo i predlog da Ministarstvo napravi neku vrstu skale da se ove godine za javne srevise izdvoji četiri milijarde i da se u naredne četiri godine taj iznos smanjuje za milijardu dinara.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje razmatrao je amandmane na izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, a od kojih Vlada Srbije nije prihvatila nijedan od opozicionih stranaka.

Taj zakonski predlog predviđa da se medijski servisi od 1. januara do 31. decembra 2016. godine delimično finansiraju iz budžeta Srbije.