Han: Otvaranje poglavlja unosi drugačiju dinamiku

Vesti 09. dec 201520:32 > 20:35
Podeli:
Izvor: AFP/Jure Makovec

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han izjavio je da će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, koje je najavljeno za sledeću nedelju, doneti novu dinamiku i ubrzati proces evropskih integracija Srbije.

On je, u razgovoru za RTS uoči posete Beogradu u četvrtak kazao da očekuje da će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona biti otvorena u prvoj polovini sledeće godine, ali je dodao da sada nije moguće precizirati kada tačno jer, kako kaže, debata o tome traje.

„Zahvaljujući važnom poslu koji je obavila Srbija, možemo zvanično da potvrdimo ono što smo najavljivali – pre kraja godine će biti otvorena prva poglavlja. To je važan korak jer će otvaranje poglavlja doneti novu dinamiku i ubrzati proces integracija“, rekao je komesar Han.

Kako je ukazao, u okviru poglavlja 35 potrebno je nastaviti normalizaciju odnosa sa Prištinom i primenu sporazuma do sada postignutih u dijalogu, ali je naglasio da je takođe važno fokusirati se na to koja poglavlja će biti sledeća.

„Otvaranje prvih poglavlja je važno i uzelo je dosta vremena, ali građani Srbije ne treba da se brinu da će sada za sledeće poglavlje biti potrebne još dve godine, jer bi tim tempom pregovori trajali do kraja veka. Sada ćemo imati drugačiju dinamiku“, kaže komesar Han.

Han će se u Beogradu sutra sresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, liderima odborničkih grupa, predstavnicima srpskih medija i novinarima iz EU koji su u poseti Srbiji, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.