Mediji ključan faktor u borbi protiv korupcije

Izvor: N1

Mediji u Srbiji treba da budu ključni faktor u borbi protiv korupcije, a državne institucije efikasnije i bez političkih uticaja, zaključeno je na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da institucije u Srbiji, pre svih pravosuđe, treba da budu efikasnije i oslobođene uticaja politike. 

„Treba ozbiljno da radite da biste imali pravo da kažete – pustite me da radim svoj posao“, poručila je Tatjana Babić predstavnicima državnih institucija. 

Ona je apelovala na institucije da imaju razumevanja za nedostatak poverenja građana, pa čak i za nezaslužene kritike. Kako je istakla, građani nemaju naročito dobro mišljenje i poverenje ni u medije ni u institucije. S druge strane, ona je istakla i da mediji ne smeju da sude i presuđuju i da je takvo stanje nedopustivo. 

Ona je rekla da će Agencija podsticati i pružati punu podršku profesionalnom istraživačkom novinarstvu i da je ta institucija otvorena za saradnju. 

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović navela je da je neophodna transparentnost tokova novca u finansiranju medija kako iz državnih, tako i iz stranih izvora i međunarodnih organizacija. Ona je dodala da, kada je transparentnost u pitanju, isti aršini treba da važe za državne institucije, ali i za medjunarodne organizacije koje nisu lišene političke agende.

Ona je podsetla da je UNS tražio i da takav stav postane deo zakona, ali da u tome nije bilo podrške. 

„Potrebno je da se otkriju svi izvori finansiranja medija“, rekla je Ljiljana Smajlović.

Obradović: Država generator korupcije

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da je država generator korupcije u medijima. 

„Sve dok ne budu transparentni tokovi finansiranja medija državnim novcem imaćemo korumpirane medije i korumpirane novinare“, rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je kazao da je u Srbiji stvoren sistem zavisnosti medija od finansiranja državnim novcem, a ne tržišno od onih koji konzumiraju medije.

„Umesto boraca protiv korupcije mediji su se pretvorili u deo koruptivnog lanca“, smatra Obradović. 

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević ukazao je na pojavu autocenzure, koja je, kako je ocenio, zbog nezaposlenosti postala egzistencijalna kategoija.