Polemika Šutanovca i Vujovića o budžetu: Kome treba seminar

Vesti 09. dec 201513:50 > 13:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Raspravu o Predlogu budžeta za 2016. godinu u Skupštini Srbije danas je obeležila polemika poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca i ministra finansija Dušana Vujovića, koji je odbacio kritike da je budžet katastrofalan i ponudio Šutanovcu odlazak na seminar, kako bi mogao da razume predložena rešenja.

Šutanovac je rekao da će predloženi budžet doprineti daljem siromašenju građana, da predstavlja spisak lepih želja koje ne mogu da se realizuju, te da su prihodi nerealni, a rashodi ispolitizovani. 

On je rekao i da se predlaže povećanje akciza, kako bi se nadomestilo to što nema investicija, kao i da je poljoprivreda najvažnija grana za koju se smanjuju sredstva, kao i za MUP i Ministarstvo odbrane. 

Prema njegovim rečima, u budžetu postoji „skrivena stavka“ – usluge po ugovoru, koje iznose više od 15 milijardi dinara, što je više od 30.000 plata za ljude koji rade u državi po osnovu ugovora o delu.

„Ovaj budžet neće uspeti da obezbedi bolji, uspešniji i zdraviji život građana Srbije. Ovo je de fakto jedna smrtovnica privrede Srbije“, istakao je Šutanovac. 

Vujović je nakon toga rekao da bi trebalo da se organizuje neki seminar, kako bi Šutanovac mogao da razume predložena rešenja iz budžeta. 

„Ako treba da organizujemo seminar da biste razumeli… „, rekao je ministar i dodao da Šutanovac očigledno zbog načina na koji se izražava o budžetu, taj zakon posmatra „u literarnom domenu, a ne u domenu cifara“.

On je Šutanovcu rekao i da rezultati Vlade postoje i da će biti sve veći svakim danom i da građani bolje žive.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić reagovao je na navode Šutanovca da je najbitnija poljoprivreda, navodeći da „kad neko ima pašnjak na Vračaru naravno da se bori za poljoprivredu“.

Poslanik LSV Đordje Stojšić takođe je kritikovao budžet, navodeći da su sve tendencije u okviru budžeta negativne i da tu stranku brine odnos prema Vojvodini, poljoprivredi, lokalnim samoupravama koje će i dalje podnositi najveći teret fiskalne konsolidacije. Stojšić je najavio da će LSV podneti žalbu Ustavnom sudu zato što budžetom nije predvidjeno izdvajanje za Vojvodinu od sedam odsto.