Babić: Korupcija i dalje rasprostranjena, novinari važni

Vesti 09. dec 201510:14 > 10:26
Izvor: N1

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije da je korupcija u Srbiji još uvek široko rasprostranjena, ocenivši da su pored Agencije i pravosuđa i novinari među ključnim akterima u borbi za iskorenjivanje korucije.

„Jako mnogo korupcije je još prisutno, mi to vidimo kroz predstavke građana. Imamo dosta predstavki koje se odnose na pravosuđe, problematične su javne nabavke, dakle sve ono što je problem godinama“, rekla je ona za RTS.

Nema opravdanja i to što više od godinu dana nije urađen nacrt novog zakona o borbi protiv korupcije iako su prve izmene i dopune predložene još u martu 2013. godine.

„Nadamo se da ćemo ga dobiti do kraja godine,“ rekla je ona.

Kada je reč o pravcu u kom treba proširiti ovlašćnja Agencije, ona je istakla da je neophodno da se poboljša međuinstitucionalna sardnja kako bi bila efikasnija.

„Za to je potrebno da Agencija za borbu protiv korupcije i drugi nadležni organi budu povezani da baze podataka budu povezne i da dobijemo neposredan pristup dokumentaciji drugih državnih organa kako bismo mi mogli da sprovodimo naše postupke“, navela je ona.

U Srbiji se trenutno vodi 470 postupaka zbog lažnog prijavljivanja ili neprijavljivanja imovine i prihoda, gotovo 600 postupaka zbog sukoba interesa, 11 krivičnih prijava.

Nedovoljni efekti borbe protiv korupcije

Babićeva napominje da su efekti borbe protiv korupcije još nedovoljni.

„Agencija za borbu protiv korupcije se bavi prevencijom korupcije, zato je važno da ojačamo pravosuđe. Dok ne budemo imali odgovorno efikasno i istinski nezavisno pravosuđe, nećemo imati istinske rezultate. Mi bi želeli da ti postupci imaju epilog na sudu da odgovrni dobiju sankcije koje će odvratiti već samo njih već i druge potencijalne prestupnike“, navela je ona.

Na pitanje da li funkcioneri postupaju prema preporukama agencije ona je rekla da u većini slučajeva postupaju, premda ima slučajeva kad se preopruke agencije ne poštuju. Za sada najviše prijava o korupciji ima u Nišu, ali to, kako kaže Babićeva, ne žnaci da je korupcija tamo najrasprostranjenija već da su novinari i nevladine organizcije tamo izuzetno aktivni, na šta bi i drugi trebalo da se ugledaju.

Ključna uloga novinara

Ona kaže da je uloga novinara u borbi protiv korupcije izuzetno važna.

„Novinari su ključni igrači u borbi protiv korupcije. Imamo brojne primere gde su konkretne zvanične istrage pokrenute na osnovu pisanja medija. Naša ideja je da ohrabrimo istraživačke novinare, da svoju saradnju sa Agencijom pojačaju,“ rekla je ona.

Za to je potrebno da imamo zakone koji se efikasno sprovode, da su uzbunjivači dobro zaštićeni, potrebno je da novinari imaju lakši i slobodan pristup informacijama koje su im potrebne, a da građani koji te vesti prate imaju jedan kriticki odnos i visoka očekivanja od svojih lidera i da traže odgovornost, navela je ona.