Tužilaštvo ne odustaje od gonjenja Rodića i Lađevića

Vesti 09. dec 201509:49 > 10:08
Podeli:
Izvor: N1

Više javno tužilaštvo prepustilo je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu slučaj podsterkavanja na lažno prijavljivanje, za koje su osumnjičeni vlasnik Kurira Aleksandar Rodić i glavni urednik Milan Lađević.

Krivična prijava protiv Aleksandra Rodića i Milana Lađevića za podstrekavanje Aleksandra Kornica na lažno prijavljivanje krivičnog dela, u naše tužilaštvo je stigla u ponedeljak, a prosledio ju je viši javni tužilac. Prijava protiv Aleksandra Kornica, koji se tereti za lažno prijavljivanje, objedinjena je u prijavi protiv Rodića i Lađevića i vodiće se jedinstven postupak. Iz MUP-a Srbije nije stigao nikakav zahtev za povlačenje krivične prijave“, rečeno je za Politiku u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Portparol Prvog osnovnog tužilaštva, Leposava Vujanović, rekla je da niko nije tražio povlačenje krivične prijave, iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da će policija pokušati da povuče prijavu protiv njih.

Ona je kazala da je „tužilaštvo po zakonu dužno da postupa po krivičnoj prijavi. Ona je ukazala da se u slučaju Kornica čeka protek zakonskog roka od osam dana u kom on ima pravo da uloži prigovor na prošlonedeljnu odluku Višeg tužilaštva kojom je odbačena njegova krivična prijava protiv glavnog i odgovornog urednika lista „Informer“ Dragana J.Vučićevića i Damira Dragića.

Ministar policije Nebojša Stefanović objavio je u petak da će MUP na sve načine pokušati da povuče prijavu koju je prethodno podnelo protiv Rodića i Lađevića. Ministar Stefanović zbunio je javnost i tvrdnjom da to što će policija pokušati da povuče prijavu protiv Rodića i Lađevića ne znači da oni nisu krivi za krivično delo koje im se stavlja na teret.

„Politika“ navodi da Zakonik o krivično pravu ne poznaje termin „povlačenje“ krivične prijave, već samo odustanak od krivičnog gonjenja.

„U praksi se ne može tako povući krivična prijava. Ne znam šta je ministar policije time mislio“, kaže jedan stručnjak za krivično pravo.

Posetimo, tužilaštvo je u četvrtak odbacilo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Kornica, nekadašnjeg direktora Kurira za prinudu i protiv njega podnelo prijavu zbog lažnog prijavljivanja krivičnog dela.