Nikolić: Istina o o incidentu sa "falkonom" još nepoznata

Vesti 09. dec 201508:54 > 09:00
Podeli:
Izvor: N1 / Peđa Obradović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da istina o incidentu sa avionom "falkon" kojim je u aprilu leteo za Rim, ali se zbog kvara vratio u Beograd, nije izašla na videlo, kao i da Tužilaštvo još nije poslalo odgovor ni da li su pronađeni elementi za krivično delo.

„Istina o incidentu nije izašla na videlo. Nama je pilot u toku leta poslao poruku: Otkazao je motor. Da bi kada je sleteo rekao da su zbog čišćenja prolivene kafe pomerena krilca. Već sutra kada je avion kretao u Bazel na popravku ispostavilo se da isti motor nije mogao da upali, da nigde nema kutije koja čita parametre kontrole leta i parametre u pilotskoj kabini“, rekao je Nikolić za današnje „Novosti“.

Savetnici predsednika Nikolića, koji su sa njim bili u državnom avionu za Rim, podneli su krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja, a Nikolić kaže da Tužilastvo nije čak našlo za shodno da ih obavesti ako nisu pronađeni elementi za krivično delo što bi, prema njegovim rečima, bilo dovoljno.

„Zbog svega sam doneo odluku da svuda letim redovnim linijama, a ne državnim avionom, da me više niko ne bi ponižavao“, rekao je Nikolić.

Predsednik je u zvaničnu posetu Vatikanu išao 17. aprila, ali je iznad Jadranske obale motor „falkona 50“ prestao da radi i došlo je do propadanja, a pilot je odlučio da letilicu vrati za Beograd.

Pored Nikolića u avionu su bili njegovi saradnici Ivan Mrkić, Oliver Antić, Stanislava Pak Stanković i Jasmina Mitrović Marić i svi oni osim predsednika potpisnici su krivične prijave.