Oliver Ivanović: Nijedan svedok Albanac me nije optužio

Vesti 08. dec 201516:18 > 16:31
Podeli:
Izvor: N1

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović završio je davanje iskaza pred Euleksovim sudskim većem u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde mu traje sudjenje za zločine nad albanskim stanovništvom počinjene 1999. i 2000. godine.

Ivanović je odgovarao na pitanja tužioca Romula Mateusa, zastupnika oštećenih Burhana Mađunija i predsednice sudskog veća Roksane Komše.

Branioci optuženog Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović rekli su da su zadovoljni dosadašnjim tokom suđenja jer je, kako su naveli, njihovom klijentu omogućeno da iznese odbranu posle gotovo dve godine od kada je uhapšen.

„Ivanović je, odgovarajući na pitanja, ispričao gde je bio i kakve su njegove aktivnosti bile u vreme za koje je optužen“, rekao je Nebojša Vlajić i dodao da to nema nikave veze sa onim što se u optužnici tvrdi“.

Advokat Ljubomir Pantović izrazio je uverenje da istinitost odbrane Olivera Ivanovića nije ničim dovedena u pitanje ni posle dvodnevnog ispitivanja od strane tužilaštva, zastupnika žrtava i sudskog veća.

„Jako smo zadovoljni i uvereni smo da će Sud ovo oceniti kao istinitu odbranu i da će na kraju uslediti oslobađajuća presuda“, rekao je Pantović.

U telefonskoj izjavi za agenciju Beta Ivanović je kazao da je danas potvrđeno da se nikada nije zalagao za bilo kakvo nasilno rešenje već je bio za razgovore i pregovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i Albancima.

„Nasilnim rešenjima ne možemo dobiti ništa dobro, to iskustvo imamo iz 1998. i 1999. godine i to iskustvo nam govori da se mora ići u pregovore dok god je to potrebno kako bi se neke stvari rešile na Balkanu koji je u žargonu poznat kao bure baruta“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je posebno zadovoljan jer ga nijedan svedok Albanac nije optužio za dela koja mu tužilac stavlja na teret.

„Posebno mi je drago to što me tužilac danas opisao kao rođenog lidera koji je obrazovan i inteligentan, koji je umeren i elokventan i kao takav prihvaćen od međunarodne zajednice“, rekao je Oliver Ivanović, koji se nalazi u kućnom pritvoru.

Tokom popodneva na pitanja advokata odgovaraće Dragoljub Delibašić, penzionisani pripadnik MUP-a koji je takođe optužen za zločine u Kosovskoj Mitrovici.

U nastavku suđenja sledeće sedmice zakazano je iznošenje završnih reči koje će najpre dati javni tužilac, zastupnik žrtava, branioci i okrivljeni.

Završne reči, koje će najpre dati javni tužilac, zastupnik žrtava, branioci i okrivljeni, počinju 15. decembra, a advokati Ivanovića očekuju da će kompletan dokazni postupak sa završnim rečima biti završen u toku ovog meseca.

Pored Ivanovića i Delibašića, optužnicom su obuhvaćeni i otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Vujačić i Lazović brane se sa slobode, a Delibašić se kao i Ivanović brani iz kućnog pritvora.

Ivanović je u pritvoru od januara 2014. godine i pored garancija koje je Vlada Srbije dala kako bi se on branio sa slobode.

Nakon toga, očekuje se donošenje presude.