Jahjaga osudila napad u Goraždevcu

Vesti 08. dec 201510:54 > 12:02
N1

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga osudila je oružani napad u selu Goraždevac, na Kosovu i Metohiji, i pozvale građane da pomgonu u njegovom rasvetljavanju.

„Osuđujem incident u selu Goraždevac. Bez obzira na motive tog dela, naglašavam da nećemo dozvoliti da takvi incidenti pokvare poboljšane međuetničke odnose na Kosovu. Kosovska policija i organi reda su mobilisani da počinioce ovog dela izvedu pred lice pravde i pozivam građane Kosova da pomognu u rasvetljavanju ovog slučaja“, kaže se u reagovanju predsednice.

U noći između nedelje i ponedeljka u selu Goraždevac, na Kosovu i Metohiji, pucano je na nekoliko kuća, vozila i spomenik koji se nalazi u centru tog mesta. U pucnjavi su oštećena dva automobila, a pucano je na kuću petočlane porodice Petrović.

UNMIK: Izvesti počinioce pred lice pravde

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef UNMIK-a Zahir Tanin takođe je osudio oružani napad u Goraždevcu. Snažno osuđujem ovaj ozbiljan napad u kojem je oštećena imovina i spomenik, naveo je Tanin.

Šef UNMIK-a je rekao da takve napade oseća cela srpska zajednicna na Kosovu i da oni prete da naruše poverenje u bezbednost i odnose među zajednicama.

Zatražio sam od vlasti da odmah istraže ove napade i počinicioce izvedu pred lice pravde, rekao je Tanin.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog još jednog napada koji se sinoć dogodio u opštini Istok, gde je pucano na trafiku u kojoj se nalazilo dvoje Srba, navedneo je u saopštenju.

Han: Prekinuti s nasiljem na Kosovu

Evropski komesar Johanes Han je u Briselu zahtevao da se prekine s nasiljem, kakvo se juče dogodilo u Goraždevcu, naglasivši da se „mora izbeći nasilje i jedino razmenjivati argumenti“.

„Ja se nadam da sam bio jasan u pogledu toga i takvu poruku ću svugde i svima preneti u svakom trenutku“, naglasio je evropski komesar za proširenje Han posle razgovora s predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i predsednikom Privredne komore Kosova Safetom Grdžalijuom koji su takođe najoštrije osudili napade na Srbe u Goraždevcu.

„Ja sam uvek zabrinut zbog nasilja zato što se u demokratiji moraju razmenjivati reči i argumenti, a ne posezati za nasiljem i to je nešto što svi moraju primiti na znanje, uključujući put kojim se kreću ka evropskoj perspektivi“, rekao je Han.

FHP: Plateti odštetu meštanima Goraždevca

Fond za humanitarno pravo Kosovo pozvao je kosovsku policiju da preduzme sve mere kako bi uhapsila i pred lice pravde izvela počinioce oružanog napada na Srbe u Goraždevcu, a lokalne vlasti da utvrde materijalnu štetu koja je tim povodom nastala i pruži odštetu meštanima tog sela u opštini Peć.

Izražavajući ogorčenje zbog poslednjeg oružanog napada u selu Goraždevac, FHP Kosovo podseća da i policijske istrage napada na lokalne Srbe u ovom selu, kao i u celom regionu Peći, u prošlosti skoro nijednom nisu dale rezultate.

Neuspeh u hapšenju počinilaca ovog zločina još više će stvoriti osećaj neizvesnosti kod građana srpske nacionalnosti ovog sela, ali i na celom Kosovu i imaće negativan uticaj u uspostavljanju poverenja u kosovske institucije, kaže se u saopštenju FHP Kosovo.

Lokalne i centralne institucije na Kosovu stalno pozivaju srpsku zajednicu da se integriše u kosovsko društvo, ali sa druge strane ne vidi se politička volja u praksi. Ove institucije ne ulažu napore da zaista stvore uslove da se Srbi integrišu u kosovsko društvo, da se slobodno kreću i da imaju potpunu bezbednost u svojim sredinama, smatra FHP Kosovo.