Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula 480 postupaka

Vesti 07. dec 201517:35 > 17:37
Izvor: Medija centar Beograd

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je od početka godine 480 postupaka kada je reč o kontroli imovine i prihoda funkcionera, a vodi i ukupno 593 postupka zbog sukoba interesa, izjavila je direktorka Agencija Tatjana Babić.

“Kada je reč o kontroli imovine i prihoda od početka godine pokrenuto je 480 postupaka protiv funkcionera na svim nivoima vlasti, od čega je 468 zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima, kako po stupanju na funkciju i prestanku funkcije, tako i zbog kašnjenja u podnošenju izveštaja o bitnim promenama“, rekla je Babić, povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Ona je istakla da je Agencija ove godine podnela i 11 krivičnih prijava protiv funkcionera zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.

Krivične prijave su podnete protiv bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, bivših narodnih poslanika Miloša Jevtića, Dragana Tomića i Aleksandra Jablanovića, a postupci provere su u toku.

Govoreći o sukobu interesa, ona je istakla da Agencija vodi ukupno 593 postupka, od čega 322 po službenoj dužnosti, a 271 na osnovu podnetih prijava. „Protiv funkcionera koji su stupili na drugu javnu funkciju bez saglasnosti Agencije u ovoj godini pokrenuto je 164 postupka – 116 po službenoj dužnosti i 48 na osnovu podnetih prijava“, rekla je Babić.

Objašnjava da i dalje ima slučajeva nepoštovanja preporuka Agencije, ali da se u najvećem broju slučajeva poštuju.