Mekalister zabrinut zbog situacije s medijima u Srbiji

Vesti 07. dec 201515:40 > 15:44
Podeli:
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je, na Zajedničkom konsultativnom odboru Komiteta regiona u Briselu, zabrinutost zbog situacije sa medijima u Srbiji.

Mekalister je naglasio da je sloboda medija osnovni element demokratije koji ne može da se ostvari samo usvajanjem zakona, već mora da se ostvari okruženje nezavisnih medija.

Kako je saopštilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Makalister je izrazio nadu da će se u ponedeljak, 14. decembra 2015. godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti poglavlja 35 i 32 u pregovorima Srbije sa EU.

Izvestilac EP za Srbiju je naglasio da nisu samo države članice EU pogođene migracijama, već i Srbija i Makedonija i u tom pogledu, pohvalio je Srbiju i srpski narod za uložen trud u proteklom periodu.

„Ova godina je bila veoma uspešna za Srbiju“, rekao je on i dodao da Srbija ima puno prijatelja u EU institucijama da sve naredne korake takođe uspešno ostvari.

Govoreći o reformi javne uprave, Mekalister je naglasio da je najvažniji korak primena dobrog zakonodavnog okvira, vladavine prava, stvaranje Strategije decentralizacije u skladu sa principima subsidijarnosti i komunikacije, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, sukoba interesa i politizacije administracije.

„Pozdravljam napore Vlade Republike Srbije u procesu pridruživanja EU, ali nedostaje veće uključivanje organizacija civilnog društva, nezavisnih regulatornih tela, što garantuje uspeh svih reformi“, rekao je on.

Mekalister je pozdravio formiranje Zajedničkog konsultativnog odbora kao još jedan vid podrške zemljama kandidatima, posebno lokalnim samoupravama koje moraju da primene 70 odsto propisa EU.

;