Poverenica osudila uvredljive plakate o Aleksandri Jerkov

Vesti 07. dec 201514:49 > 14:53
Podeli:
Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila pojavu plakata u Novom Sadu sa likom narodne poslanice Aleksandre Jerkov, sa neprimerenim i vulgaranim uvredema na njen račun.

Poverenica je navela da taj čin ima diskriminatoran karakter prema poslanici, čije se političko delovanje, ideje koje zastupa i angažman na javnoj sceni na vrlo primitivan način omalovažavaju.

„Osim toga, način na koji je to urađeno predstavlja i uvredu za sve žene, a ne samo za one koje su aktivne u političkom životu“, rekla je Brankiva Janković.

Ona je dodala da poslanica Aleksandra Jerkov ima legitimno pravo da javno zastupa i promoviše određene političke stavove i ideje u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

„Nedopustivo je da se tim povodom protiv nje vodi takva vrsta kampanje koja predstavlja klasičnu diskriminaciju na osnovu pola. Takođe, nedopustivo je i da se prizemnim i uvredljivim aluzijama implicira na bilo koje drugo lično svojstvo“, rekla je poverenica.

Brankica Janković je dodala da se nada da će nadležni državni organi u vrlo kratkom roku otkriti počinioce tog sramnog dela i još jednom podsetila na značaj promene stava prema ženama u Srbiji.

Plakati usmereni protiv Aleksandre Jerkov pojavili su se krajem novembra u Novom Sadu. Na plakatima je napisano „Ko o čemu, Nana o poštenju! Još uvek autonomašica“, a na njima se nalazi i fotografija Aleksandre Jerkov.