Vučić: Bratislav Gašić ne može da ostane ministar

Vesti 07. dec 201513:14 > 19:07
Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, nakon seksističkog ispada u Trsteniku, Bratislav Gašić ne može više da ostane ministar odbrane u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da je Gašić obavljao svoj posao jako dobro, ali da na toj poziciji ne može da ostane nakon što je uvredio sve žene komentarom upućenim novinarki B92.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da izvinjenje ministra Bratislava Gašića nije dovoljno i da ne može da ostane ministar odbrane.

U ime Vlade Srbije Vučić je uputio izvinjenje novinarki Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji.

„Moramo da zaštitimo žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi da dozvoli“, rekao je Vučić i dodao da je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministra, kao i da je dobro obavljao posao ministra odbrane.

„Gašić je taj posao obavljao bolje od mene, obavljao je posao 10 puta bolje od onih koji ga kritikuju“, kazao je Vučić i dodao da za takav postupak ne postoji opravdanje.

On je kazao da smenom Gašića pokazuje da je odgovornost preča od svega. „Sinoć kada sam čuo šta se dogodilo u Trsteniku bio sam kao čovek i iznenađen i šokiran. To su stvari koje ne mogu da se dogode nikome i ne bi trebalo da se dogode“, rekao je Vučić.

On je dodao da je uvek bio protiv hajki i harangi i da je uvek postavljao i leđa i glavu za ministre kada su bili izloženi besprizornim napadima i kada su bili krivi samo zato što su bili u Vladi koju on vodi.

„Dobro je što se Gašić izvinio i pokajao, ali to nije dovoljno“, rekao je Vučić i dodao da je Gašić njegov prijatelj, potpredsednik Srpske napredne stranke i jedan od najodanijih prijatelja, ali da ne može da ostane ministar odbrane.

Gašić je juče uvredio novinarku B92 neprimerenim rečima na zvaničnom događaju u Trsteniku.

Reči „Volim novinarke koje lako kleknu“, Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da od ministra uzme izjavu nakon njegovog obilaska fabrike Prva petoletka, kada su neki od njih, među kojima i novinarka B92 Zlatija Labović, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.

Ponašanje Gašića – kruna prostakluka

Za druge je napad ponašanje Gašića, tačnije – to je kruna prostakluka.

„Mislim da smo u registru brutalnih napada na novinare dobili ono što se kaže „šlag na torti“. Još nam je samo falio seksizam od ministra odbrane i da imamo sve – od šutiranja novinara u studiju do maltretiranja na razne moguće načine“, kaže Vesna Mališić, izvršni odbor NUNS-a.

Gašiću ovo nije prvi problematičan postupak – nesaradnja za zaštitnikom građana i pad helikoptera su već bili pod lupom javnosti ali ne i premijera.

„Bila bi donekle ironija sudbine da sada bude smenjen, nakon nečega što nije uređeno nijednim zakonom, a nije tada kada je direktno prekršio, ne samo moralne, nego i imperativne zakonske norme“, smatra Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija.

Mnogi se pitaju da li Gašić plaća možda i druge grehe.

„Kod ovakvih stvari je važno biti veoma principijelan. Ako smenjuješ ministra zato što je omalovažavao ženu i novinarku, onda ga stvarno zbog toga smenjuj, a ne zato što je na drugom mestu i neke druge političke poene izgubio“, rekla je Ljiljana Smajlović, UNS.