Đorđević: Policija, preko podzemlja, zna ko puca u advokate

Vesti 07. dec 201510:20 > 10:24
N1

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kaže da advokati od Vlade Srbije traže da se formira komisija koja bi istražila sve slućajeve napada na advokate.

Beogradski advokati okupljaju se u podne ispred Palate pravde na protestu povodom teškog ranjavanja advokata Vladimira Zreleca na kojeg je prošlog utorka iz vatrenog oružja pucano na Vračaru. Advokati kažu da je “pucanj u Vladimira, pucanj u advokaturu”, što je i moto protestnog okupljanja.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević za N1 kaže da će advokati od policije i tužilaštva zahtevati da istraga napada na Zreleca bude prioritet i da se počinioci hitno pronađu.

“Mi tražimo da oni rade svoj posao, međutim, veliki problem je u tome što je ovo već 41. slučaj od 2000. godine i da je za to vreme rešeno samo dva slučaja napada na advokate. Niko nas ne može uveriti i ubediti da policija, putem svojih saradnika u podzemlju, nije mogla da ne zna ko su izvršioci napada na advokate. Često se čuo i komentar među našim kolegama da sva ona dela koja nisu otkrivena, iza njih stoji država jer ih prikriva. Ja ne bih išao tako daleko, ali bih morao da kažem da je dosta. Dosta je bilo”, poručuje Đorđević.

On kaže da će advokati od Vlade Republike Srbije tražiti da se formira zajednička komisija sastavljena od predstavnika advokature i nadležnih institucija, a koja bi istražila sve napade na advokate koji do danas nisu rasvetljeni.

“Žalosno je, recimo, da poslednje ovako teško delo – pokušaj ubistva našeg kolege Tatomira Lekovića iz Kragujevca – je otkriveno 2005. godine tek, i da je počinalc za to kažnjen sa svega dve godine. Radilo se o pokušaju ubistva. Dakle, mi saosećamo sa našim kolegom koji je i dalje u borbi za sopstveni život, koji je veoma teško povređen, koji je otac šestoro dece i ovakvo jedno ponašanje nas vodi ka zaključku da se vraćaju neke devedesete godine kada više niko nije siguran. U svakom slučaju, to mora da prestane, tome mora da se stane na u kraj, a zna se kako se to radi – to se radi operativnim radom nadležnih organa koji su u ovom slučaju izostali”, ocenio je predsednik Advokatske komore Srbije.

Današnji protest advokata podržalo je i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se sa predstavnicima Advokatske komore Beograda i obavestio ih o merama koje policija preduzima u rešavanju napada na advokate, saopšteno je iz MUP-a.

Sa Dragoljubom Đorđevićem je ispred Palate pravde, razgovarala naša novinarka Marija Antić: