Stranke objašnjavaju šta novinari smeju, a šta ne

Vesti 04. dec. 201519:01 > 19:11
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vlasnika Adrija medija grupe Aleksandra Rodića i urednika Kurira Milana Lađevića zbog podstrekivanja na lažno prijavljivanje.

Zbog komentara da bi na saslušanje trebalo pozvati i vlasnike Pinka i Informera, novinarka RTS-a Olivera Kovačević našla se na meti vladajućih partija.

Intervju voditeljke i urednice RTS-a Olivere Kovačević, dat listu Kurir, u njemu, za neke, posebno sporna jedna izjava.

„Razumno bi bilo da su na informativni razgovor pozvani urednici i novinari Pinka, kao i urednik Informera, a ne samo jedna strana“, rekla je Kovačević.

Najpre je SNS ocenila da se voditeljka brutalno meša u istražne radnje Tužilaštva, da bi se potom oglasio i ministar Aleksandar Vulin.

„Šta vas briga koga tužilaštvo saslušava, političari nemaju prava glasa, a onaj ko sebe smatra novinarom sme da kaže šta hoće“, rekao je Vulin.

U ime Vulinovog Pokreta socijalista u skupštini je potrebu da se oglasi dobila i jedna poslanica.

„Moram da pomenem da Kurir nije dnevni list, nego tabloid koji ne piše kritiški već… kako bih rekla… perom očaja, to je tačno“, pokušala je da objasni poslanica Gorjana Marinković.

N1: Ako je Kurir tabloid, šta je onda Informer.

– Molim vas, sada govorimo o Kuriru.

N1: Samo nam napravite poređenje, ako je Kurir tabloid, šta je Informer.

– Kurir iznosi laži i neistine…

N1: Šta iznosi Informer? Istinu?

– Molim vas, mislim da je vreme da Tužilaštvo uradi svoj posao, ovo je samo moja konstatacija.

Ova poslanica dodatno konstatuje da novinari nemaju pravo da iznose svoj stav, a i inače su, kaže, sebi dali suviše za pravo. Ceo snimak razgovora sa njom možete pogledati na ovom linku.

Naprednjaci kažu da nema govora o pritisku na medije. Tvrde da je nezavisno sudstvo njma svetinja i samo su ustali u njegovu odbranu. Pitali smo zato šefa naprednjaka zašto to isto Tužilaštvo nisu branili kada je mešanje dolazilo iz lista Informer.

„Zaista vas ne razumem… sada je pitanje da li ćemo se mešati u … ovaj… Mislim da je sada u pitanju pravljenje algoritma šta treba i koga treba tužilaštvo da procesuira ili ne procesuira“, objašnjavao je Zoran Babić.

Novinarska udruženja odgovaraju: ovo je nedopustiv pokušaj da se utiče na uređivačku politiku medija.

„Posao novinara je da pitaju! Posao stranaka nije da određuju šta će novinari da pitaju. Posao stranaka je da odgovaraju na pitanja novinara, posao institucija je naročito da odgovaraju na ono što pitaju novinari“, rekao je Dragan Janjić iz NUNS-a.

Nino Brajović iz UNS-a kaže da je pravo i građanina, a naročito novinara, da ima svoje mišljenje i ni na koji način to ne može biti grubi pritisak na rad tužilaštva.

Glavni i oodgovorni urendik Informera, u autorskom tekstu pod naslovom „Olivera, lažeš, za sve naše pare“, tvrdi da je i on bio pozvan na saslušanje, iako takvu informaciju nisu potvrdili ni policija ni tužilaštvo.

Pogledajte prilog Maje Nikolić: