Polovina građana smatra da Srbija neće biti meta terorizma

Vesti 01. dec 201514:52 > 15:06
Tanjug / AP, Francois Mori

Gotovo polovina građana, 47 odsto, smatra da Srbija ne može biti meta terorističkih napada, rezultat je danas predstavljenog novembarskog istraživanja javnog mnjenja agencije "Faktor plus".

Da su teroristički napadi u Srbiji mogući veruje 21 odsto građana, a 32 odsto nema jasan stav po tom pitanju.

Pošto ne oseća strah od terorističkih napada većina građana, 67 odsto, smatra da ne treba odvajati veća budžetska sredstva za borbu protiv terorizma.

Večina ispitanika, 31 odsto, smatra da Srbija treba da brani svoju zemlju i da će tako pomoći borbi protiv terorizma. Srbija treba da pomogne obaveštajnim radom, ali ne i slanjem vojnika, stav je 26 odsto anketiranih.

Imaju poverenje u Rusiju, ali bi živeli u EU

Ispitanici misle da je Rusija zemlja kojoj je najvažnija dobrobit građana Srbije. Najveće poverenje u Rusiju ima 21 odsto građana. U dobre namere članica EU veruje 21 odsto, a SAD-a osam odsto ispitanika.

Ipak, najviše anketiranih, 43 odsto, volelo bi da živi i radi u nekoj od članica EU, Amerika bi bila izbor 23 odsto, a Ruska Federacija 11 odsto građana.

Ukoliko bi radili u stranoj kompaniji, najviše građana, 37 odsto, volelo bi da vlasnik njihove firme bude iz Nemačke, 24 odsto građana bi želelo da radi u američkim firmama, a 21 odsto u ruskim kompanijama.

Istraživanje agencije Faktor plus obavljeno je od 24. do 30. novembra, na uzorku od 1.200 ispitnika.