Suđenje Momčilu Perišiću za špijunažu ponovo odloženo

Vesti 01. dec 201512:58 > 13:02
Izvor: N1

Pripremno ročište nekadašnjem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću u procesu pokrenutom još 2002. godine, danas je ponovo odloženo.

Suđenje Perišiću po optužbama za špijunažu odloženo je jer advokati nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za suđenje. Iako je od privođenja generala na obodu Beograda proslo 13 i po godina, sud je tek nedavno postavio advokate po službenoj dužnosti dvojici kooptuženih u ovom slučaju. Zbog toga je morao da im da.dovoljno vremena da se upoznaju s detaljima iz optužnice i pripreme odbranu.

Održavanje pripremnog.ročišta pomereno je za 2.februar. Tada će obe strane predložiti dokaze i potencijalne svedoke, nakon čega će sud odrediti početak suđenja.

Biće to prilika da javnost sazna detalje optužnice i da li je ona menjana u odnosu na onu koju je još 2002. godine podnelo tadašnje vojno tužilaštvo, koje je u međuvremenu prestalo da postoji.

Momčilo Perišić nije želeo da daje izjave za medije, ali je prethodno tvrdio da je uvek radio u interesu naroda i države i da je uveren da će to dokazati na sudu.

Vojna policija uhapsila je Perišića 14. marta 2002. u restoranu na Ibarskoj magistrali kod Beograda, dok je bio na sastanku sa Džonom Nejborom, navodnim operativcem CIA. Navodno je uhapšen kada je kovertu koju je dobio od Mejbora stavljao u džep.

Nejbor se pozvao na diplomatski imunitet pa je izbegao krivično gonjenje, dok je protiv Perišića vojno tužilaštvo 2002. podiglo optužnicu zbog „odavanja poverljivih informacija“. Pored Perisica, njom su obuhvaćeni i tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca.

Postupak je prekinut 2005 zbog podizanja haške optužnice protiv Perisica, gde je oslobođen 2013. Optužnica za špijunazu ponovo je aktivirana 2014 godine.