A11 podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o socijalnoj karti

Vesti 30. apr. 202213:47
Podeli:

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 podnela je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o socijalnoj karti zbog, kako navode, njegove neusaglašenosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Ovim zakonom obrađuje se čak 135 različitih podataka o građanima koji su korisnici prava iz sistema socijalne zaštite, ili žele da ostvare ta prava. Navode da obrada ovolike količine ličnih podataka ne postoji ni u jednoj drugoj životnoj situaciji u Srbiji i da to ukazuje na kršenje osnovnih načela zaštite podataka o ličnosti.

Dodaju – sve ovo ukazuje da je namera zakonodavca da nove tehnologije koristi u svrhu strože kontrole siromašnih, a ne radi unapređenje sistema i poboljšanja rada preopterećenih centara za socijalni rad.

„Kada analiziramo ovaj zakon, mi ne vidimo da on dovodi do lakšeg ostvarenja prava i veće efikasnosti, već da se nekome pravo oduzme, odnosno da se što pre skrati korišćenje nekog prava. Sama količina podataka koja se koristi u ovom zakonu je prilično zapanjujuća. Ni MUP ne koristi toliko podatako o jednoj osobi. Podatke će obrađivati algoritam, veštačka inteligencija, a mi ne znamo kako je on napravljen, tako da nemamo transparentnost i ne znamo kako će se ti podaci obrađivati i za šta će se koristiti. Mislimo da socijalna sigurnost građana, koja je garantovana Ustavom, međunarodnim dokumentima – ovde nije ispoštovana. Smatramo da je ovaj zakon veoma problematičan i da će tek u praksi dovesti do velikih problema i do kršenja prava“, rekla je Milica Marinković.

Komentari

Vaš komentar