Saudijski princ: Preneću da je Srbija protiv Kosova u Unesku

Vesti 05. nov 201512:10 > 12:13
Izvor: Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije, princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz el Saud rekao je da će vlastima svoje zemlje preneti da se Vlada Srbije protivi inicijativi da Kosovo postane članica Uneska.

Na pitanje novinara zašto Saudijska Arabija podržava tu inicijativu kada se na Kosovu uništva srpska religijska baština, princ je rekao da je to u nadležnosti drugog ministarstva u Saudijskoj Arabiji, kao i da je ta država posvećena očuvanju religijske i kulturne baštine u svetu.

On je dodao da je o tom pitanju danas razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potredsednikom vlade Rasimom Ljajićem i da će njihovo mišljenje preneti i vlastima Saudijske Arabije.

„Saudijska Arabija je posvećena očuvanju religijske i kulturne baštine bez obzira koja je religija u pitanju i bez obzira na politička uverenja“, rekao je El Saud.

Vučić je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, saudijskom princu predstavio rezultate ekonomskih mera vlade sa željom da da i saudisjke kompanije nađu interes za ulganje u Srbiji.

Posebno su naglašene mogućnosti za saradnju u oblasti turizma, navodi se u saopštenju i dodaje se da je saudijski princ pohvalilo gostoprimstvo koje je doživeo u Beogradu i istakao lepote glavnog grada, sa očekivanjem da će ga projekat „Beograd na vodi“ učiniti još lepšim i privlačnijim za turiste.

Takođe je predstavio projekte u Saudijskoj Arabiji, pozvavši srpske kompanije da konkurišu za učešće u njihovoj realizaciji.

Saradnja u turizmu

Predstavnici vlada Srbije i Saudijske Arabije potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji u oblasti turizma i izrazili uverenje da je to temelj budućih ekonomskih i političkih odnosa dve države.

Ministar Ljajić kazao je novinarima nakon potpisivanja da je to prvi međudržavni sporazum sa Saudijskom Arabijom i da je cilj Srbije da privuče investitore i turiste iz te države.

Saudijski princ rekao je da je veoma optimističan po pitanju buduće saradnje sa Srbijom. „Srbija sada organizuje svoj investicioni portfolio. To je država na strateški dobrom mestu i ima sposobnu vladu“, rekao je Sultan bin Salman bin Abdulaziz el Saud.

Prema njegovim rečima, sada je na srpskoj vladi i privrednicima da ubede investitore u Saudijskoj Arabiji da je Srbija dobro i stabilno mesto za ulaganje.