Suđenje Branku Lazareviću počelo iz šestog pokušaja

Vesti 04. nov 201512:23 > 12:25
Podeli:
Izvor: N1

Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje poverljivih informacija Darku Šariću, danas je, nakon dva pokušaja za odlaganje, ipak počelo i to iz šestog pokušaja u Specijalnom sudu u Beogradu.

Najpre je odbrana Radovana Štrpca pokušala da odloži sudenje zbog njegove navodne bolest i visoke temperature. Međutim, tokom pauze Štrpca je pregledao sudski lekar specijalista Aleksandar Marinković, i zaključio da je optuženi u mogućnosti da prati glavni pretres, odnosno da danas iznosi svoju odbranu.

Nakon toga, branilac Lazarevića advokat Veran Zvečar pokušao je da ospori nadležnost za suđenje Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal, tvrdeći da je u ovom slučaju nastupila apsolutna zastarelost za krivično delo “udruživanje radi vršenja krivičnih dela”, ali sud taj predlog nije ni želeo da razmatra.

Zvečar je predložio da sud donese rešenje o nastupanju apsolutne zastarelosti za krivično gonjenje tog dela, a potom i da se oglasi nenandležnim za suđenje, odnosno da se predmet prosledi redovnom sudu, koji bi im sudio za krivično delo odavanje službene tajne, koje odbrana u svakom slučaju osporava.

Sudija Danko Laušević je naveo da je sudsko veće još ranije usvojilo optužni predlog tužilaštva čime je iznelo svoj stav o svojoj nadležnosti.

Suđenje je tako počelo uvodnom rečju tužioca koji je pročitao optužni predlog i predlozio dokaze.

Sudija Laušević je rekao da optuženi danas neće iznositi odbranu, jer je sud uzeo u obzir zdravstveno stanje štrbca.

Radulović više ne želi da bude Banana

Tokom suđenja, branilac Rodoljuba Radulovića koji je u bekstvu, advokat Veselin Milutinović, predložio je da sudu da se njegovom branjeniku više ne pripisuje nadimak “Banana”, naročito ne u zvaničnim spisima.

Ovo suđenje je početkom oktobra odloženo jer je Lazarevićeva odbrana po drugi put zatražila izuzeće Republičkog tužioca Zagorke Dolovac, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i postupajućeg tužioca u tom predmetu Saše Ivanića, ali su ti predlozi odbijeni.

Prethodno je suđenje unazad godinu dana četiri puta odlagano zbog štrajka advokata, izostanka jednog optuženog, a potom i zbog zahteva za izuzeće, najpre tužilaca, a letos i predstavnika suda.

Pored Lazarevića i Štrpca na optuženičkoj klupi su advokat policijski službenik Boris Gara, dok je Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Oni se sumnjiče da su prenosili poverljive policijske informacije Darku ŠŠariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini i uredno se odaziva svim pozivima suda.

Šarić je odbio da svedoči u ovom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.